www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Умай - Богинята Майка на тюркските и монгол.народи


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Умай - Богинята Майка на тюркските и монгол.народи, статия от интернет
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 318
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Умай - Богинята Майка на тюрксите и монгол.народи

свободен превод от руски; Йордан Стайков

ИЗТОЧНИК https://matma.ru/umay-boginya-mat-tyurkskih...olskih-narodov/

https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...sii-predkov.jpg
Богинята Майка е основното женско божество в много от митологиите. Нейният образ е ясно откроен в културите на древните народи, започвайки от времето на горният палеолит (35-40 000 г. пр. хр.). Богинята Майка се е почитала като въплъщение на творческото начало на природата, като източник на изобилието и плодородието.
Древните тюркски и монголски народи не са изключение от това. В техните пантеони е високопочитано женското божество Умай (Ымай, Умайя, Ума, Омай, Отюкен, Отюкан),чието монголско наименование е Етуген (Итога, Итуга, Ирога).
В представите на древните тюркско-монголски народи, богиня Умай съчетавала в себе си небето и преизподнята, девственост и старост, раждане и смърт. Тя е най-висшето женско божество, което покровителства всички тюркско-монголски народи. След разпада на древнотюрската държава, богиня Умай започнала да се разглежда само като богиня на плодородието, покровителстваща родилките и малките деца.
Въпреки това, богиня Умай все още се търси за защита в трудни житейски ситуации, като богиня, която е родила този свят. А също така и за благословия за раждането на деца. Смята се, че новородените са под нейната специална защита, тя защитава детето до около шест години, докато то е емоционално нестабилно. Символът на женското начало е отразено в самото име Умай, което означава „плацента“ или „утроба“.
Сред съвременните тюрко-монголи, култът към Умай се среща при киргизите, узбеките, казахите, алтайците, шорците, телеутите, хакасите, бурятите, сибирските татари, тувинците и др. Трябва да отбележим, че този култ все повече приема реликтова форма.
Въпреки това са запазени много ритуали и вярвания от миналото, които вече не са свързват с Богинята-майка, но продължават да се изпълняват.
Образът на богинята- майката прародителка Умай е свързан едновременно с два основополагащи природни обекта - Земята и Слънцето. За поклонението й в образа на Земята, избирали самата земя – пещери или планини, пукнатини, улеи, дървета, каквото е било характерно за мястото, където живеел съответният народ. За поклонението й в образа на Слънце, избирали самото Слънце или огънят в домашното огнище.

ПОКЛОНЕНИЕ НА ЗЕМЯТА

Огромната и плодородна повърхност на земята се идентифицирала с тялото на Богинята-майка Умай. Затова към земята, се отнасяли много почтително: забранено било да се наранява тревата или цветята, да се копае земята с остри предмети и т.н. Тези идеи се виждат в ритуалите на различните тюрко-монголски народи.

Вярвало се е, че богинята Умай се грижи не само за хората, но и за дърветата, животните и птиците, а, също така, че тя дава " на бялата кобила - снежнобяло жребче, на черната врана – кресливо гардже, на зелената черемуха – сладки плодове".

Пещера в скалите на Саянските планини, Аршан, Бурятия
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...shera-duplo.jpg

ПЕЩЕРИТЕ

Пещерите се асоциирали с женските детеродни органи, били наричани „майчино лоно“, в което се съхранява „сульде“ (сульдэ), т.е. душата или жизнената субстанция на бъдещето дете. Смятало се, че от земната утроба – пещерите са излезли първите хора и животни, тя дала живот на дърветата и тревите. Бурятите, например избирали особена (специална) пещера и старателно криели нейното местонахождение. Днес е известно къде са разположени само 3 свещени пещери на различните бурятски народи.

1. Камень-храм на острове Ольхон, озеро Байкал. Камък-храм на остров Олхон на езерто Байкал
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...-olhon-umay.jpg


Функцията на измолване на душата на детето от пещерата се е съхранила до наши дни.
И сега, бездетните жени, посещават, например култовото място Алханай, което е голям планински комплекс, в който е разположена свещената пещера Ихън Умай (Эхын Умай). Жените трябва да влязат в тази неголяма пещера и да откъртят парченце камък – душата или зародиша на бъдещото дете. А след раждането на детето, тя се връща в пещерата и донася нещо, в знак на благодарност на богиня Умай. Затова в пещерата могат да се видят детски дрехи, играчки, свещи и т.н.

Пещера Ихън Умай в Алханай, Задбайкалие
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...eshera-umay.jpg

И до днес се е съхранила също и представата за получаване от пещерата, не само на душата на детето, но и благодати като изобилие, здраве и т.н. Та нали Богинята-Майка е плодородна с всички дарове на този свят. Затова пещерите се посещават и от мъже, и от жени, които вече имат деца.
В Алханай (бур. Алхана) се считало, че този, който пропълзи през пещерата Ихън Умай (Эхын Умай) ще бъде здрав, богат и многодетен.
Съществуването на такива свещени пещери е известно също така и в Крим. Предците на кримските татари, вярвали, че богиня Умай пази люлката с душите на бъдещите деца, които се намират в планинска пещера, а пещерата се пази от стопанина на планината, в образа на Старец - бял сокол. Дали това е била една единствена пещера или всяка група си е имала свои отделени свещени места, не е напълно известно. Според една от версиите, пещерата на Умай се намирала в труднодостъпните места на планинкият хребет Басман.

Кримските пещери под Симферопол
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...may-boginya.jpg

СКАЛНА ЦЕПНАТИНА
Крайбрежната скална цепнатина, също, поради своята форма, напомняща женски детероден орган, при някои народи и била обект на поклонение на Богинята Майка.
Процеп в скалата на брега на езерото Байкал.
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...-raschelina.jpg
Овраг, остров Ольхон, Байкал. Овраг, остров Олхон, езеро Байкал
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...helina-umay.jpg
Крайбрежни пещери на остров Олхон, езеро Байкал.
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...hery-baykal.jpg

ДЪРВЕТАТА

Друг начин за поклонение на богинята майка Умай е била почитта към дърветата. Според този обичай, „сульде“ на човека е свързано с дърво и са го наричали Дървото-Майка. При едни анроди, това е лиственицата, а при други – брезата. Самият ритуал може да е бил различен в различните народности, но съюността му при всички е еднаква. Дърветата били въплъщение на богинята майка и чрез поклонение на конкретно дърво, човекът се обръщал към богиня Умай с някаква молба.
При бурятите, например, за ритуала, избираи младо, здраво дърво, увивали го с лента, запалвали кандило и обикаляли няколко пъти около него, произнасяйки своите молби за раждане на дете, дълголетие и благополучие.
При якутите и тувинците задължително се е почитала лиственицата. Бездетната жена постилала до лиственицата бяла конска кожа, сядала на нея и се молила да забременее, мажейки дървото с масло.
Както се вижда от снимките, ритуалът за завързване на плат по дърветата е жив и е много разпространен и досега. Той е преминал в съвременният шаманизъм. На дърветата се завързват ленти в местата със специфична енергия, например, около лечебни извори и др. Така се почитат духовете на мястото и към тях се обръщат с лични молби.

Съвременният ритуал завързване на лентички на дърво за изпълнение на желания
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...ie-dereviev.jpg
Опсване с ленти на дърветата, в близост до минреален извор, Аршан, Бурятия
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...itanie-umay.jpg
Бреза, дърво-майка в гората, Аршан, Бурятия
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...may-boginya.jpg
Свещена лиственница на скала на брега на Байкал
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...revo-baykal.jpg
Ритуал за почитане на дърветата
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...erii-derevo.jpg

ПЛАНИНИ

Към култа на майката-земя се причислява и почитанието на планините. Ако един народ живее в планините или близо до тях, то те стават обект на поклонение. В планината се извършвали моления и обряди, а най-високата планина, наричали Майка-Планина. На нея се посвещавали молебени с молба за благополучие и плодовитост.
За алтайците, например „горите и водите, горите и скалите, клисурите и долините са неразривно свързани помежду си с един животворящ дух, който е съществото Алтай... „изобилстващ с животни богатият Алтай, даващият храна, богат Алтай“. А най-високата планина Белуха се смята за място на обитание на богинята Умай. При монголците, такава планина е Хангай.

Саянските планини, Бурятия
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...a-umay-gory.jpg

Планината Шаманка, Иркутска област

https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...ka-mat-gora.jpg

ВОДАТА

Майката-река или Майката-езеро, като източник на живота, също заема важно място в традициите на поклонение на богиня Умай. Тя се е почитала във фрмата на вода, като носителка на потенциалните жизнени форми, които могат да бъдат родени в земният свят. Реките, течащи през дадено място или езерата, ставали свещени и около тях се провеждали ритуали.

Съвременна статуя на Майката-река Кингирга, Аршан, Бурятия
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...a-buryatiya.jpg

Горна Кингирга, Бурятия
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...umay-bogina.jpg

Свещеното езеро Байкал
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...zero-baykal.jpg

Символът на Умай свързан с поклонението на водата е раковината каури. В тази раковина на мекотело, напомняща с формата си женски гениталии се е смятало, че живее плодородната сила. Раковините каури са се използвали като женски амулет на богиня Умай. С тях украсявали косите или дрехите.

Раковината каури

https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...-kauri-umay.jpg

Раковината каури в традиционните носии

https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...obereg-umay.jpg

ПОКЛОНЕНИЕ НА СЛЪНЦЕТО

В наше време Слънцето се свързва с мъжката природа, Луната с женската. Но, в древната тюркско-монголска култура, съществувала представа за Слънцето като Майка- Прародителка. За него се говори като за „златна майчина утроба“ или „майчин златен орган“.
Изследовалката, научен сътрудник в института по монголознание, Д.Б. Батоева в една от своите работи, пише: “По такъв начин може да се каже, че светлината в пещерата, това е именно тази сакрална субстанция със слънчева природа (сульде), която преминава от една утроба (пещерата) в друга (тази на жената). Нейно вместилище в този случай се явява камъкът, но трябва да се отбележи, че пещерата не съдържа, а съхранява тази светлина, т.е. защитава, до тогава, докато тя не се вмести в майчинската утроба“.

Поклонение на Слънцето и Огъня
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...bogiya-umay.jpg

ПОКЛОНЕНИЕ НА СЛЪНЦЕТО И ОГЪНЯ

Слънцето и проявленията на огъня като цяло, например домашно огнище или голям огън запален на открито са били обект на поклонение и почитание на богинята майка Умай, заедно с нейните земни образи – пещерите, планините и т.н. Към огъня се отнасяли с трепет, спазвайки различни поверия, например, че не бива да се гаси огъня с вода, да се седи с изпънати към огъня крака, да не се разравя огънят с нищо остро, да не събираш въглените с крак и т.н. Всеки път, преди хранене извършвали „угощение“ на огъня. Тръгвайки се, го оставяли да тлее.
В призивите на шаманите по време на обрядите, които те правелиз а бездетните семейства, те призовавали женският образ: "Велико Огнище, Велика Съзидателке на Съдбата, изпрати своите деца, толкова много, че да огънат огъня, отдели от своето богатство, толкова много, че неговата несметност да огъне земята“. Също по време на сватбеният обряд, се е произнасяло заклинание към женското божество на огъня.
Богиня Умай в нейният слънчева аспект е смятали за защитница на бременните жени и малките деца. Защитата на Умай изобразявали чрез символи като тризъбец, лък и стрела, щит. Амулетите със защитните символи на Умай се закачвали на креватчето на детето още с раждането му.

Амулети под формата на колчан с лук и стрели, тризъбец и щит, Красноярски край
https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...k-trezubets.jpg


Образът на богинята Умай съединява в себе си, небесната и земната сфера. Мъдростта на древните впечатлява със своята основополагаща простота. Искрите на Огъня-Слънце, проникват в тъмните недра на черната земя и жовтът се заражда. Без Слънцето, земята е безплодна, а без земята, искрата на живота, няма къде да се вкорени.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 318
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06ПОКЛОНЕНИЕ НА СЛЪНЦЕТО
В наше време Слънцето се свързва с мъжката природа, Луната с женската. Но, в древната тюркско-монголска култура, съществувала представа за Слънцето като Майка- Прародителка. За него се говори като за „златна майчина утроба“ или „майчин златен орган“.
Изследователката, научен сътрудник в института по монголознание, Д.Б. Батоева в една от своите работи, пише: “По такъв начин може да се каже, че светлината в пещерата, това е именно тази сакрална субстанция със слънчева природа (сульде), която преминава от една утроба (пещерата) в друга (тази на жената). Нейно вместилище в този случай се явява камъкът, но трябва да се отбележи, че пещерата не съдържа, а съхранява тази светлина, т.е. защитава я, до тогава, докато тя не се вмести в майчинската утроба“.

Виж важно. Хиранягарбха
https://en.wikipedia.org/wiki/Hiranyagarbha...c_4ZdIJoc63atCA

и се досети за яйцата по Великден smil4334ad8a149e0.gif


Защитата на Умай изобразявали чрез символи като тризъбец, лък и стрела, щит. Амулетите със защитните символи на Умай се закачвали на креватчето на детето още с раждането му.

Амулети под формата на колчан с лук и стрели, тризъбец и щит, Красноярски край

https://matma.ru/wp-content/uploads/2017/08...k-trezubets.jpg

Защитните символи на Умай, елинизирани, в трьок-сакланските им варианти, от музеят в Малко Търново

http://www.documentarybg.com/…/261.%D0%9C%D0%B8%D1%88%D0%BA…

http://bgnaturetrip.com/…/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE…PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 318
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06В статията не става въпрос за народностни връзки с бурятите, а за формите на тенгриянската изповед. Както християнството, мюсюлманството, будизма, че дори и юдаизма и т.н. днес се изповядат от различни народи, така е било някога и с Тенгриянството. Родено от Българите или създадено чрез Българите, то е било възприето от най-различни близко-родствени и далечни народи и е станало Световна Вера и това наистина е един от най-сигурните начини да съхраниш една изповед във времевият хоризонт на историята, че и отвъд нея smil4334ad8a149e0.gif

Tа дали имаме родствени вързки с бурятите, част ли са били те от българската древноплеменна общност, това е отделен въпрос, статията има за цел да представи най-различни форми на култа към алп биката Умай Биче Артимас, съхранени в тези народности. А, че има връзки и прилики с нашите народни поверия, обичаи и практики, с нашите скални изсичания на пещери-утроби, в това бъдете извън всякакво съмнение. Но, при нас има едно черно петно". Ние не можем да кажем за какво са служили, скалните храмове-утроби в Източните Родопи например, можем само да предполагаме и гадаем, по съхранените тук-таме обичаи и практики из "българските турци". Но, ето, идва ни помощ😉 Затова сееш, там дет може после да береш плод. Защото ще ти потрябва. Превратностите на историческата съдба са такива, че след хилядолетия, може да ти потрябва и ако няма откъде да си го върнеш, си мъртъв завинаги!
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 11.5.2019, 15:18
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 318
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Бурятските поверия, вероятно отразяват един много архаичен мит, в който в едно се сливат образите на слънцето и луната, на женското и мъжкото начало. В древният космогоничен мит се говори за това, как „ бащиният сребърен стълб“ се среща в океана с майчината златна утроба, в резултат, на което се появява на земята, първата човешка раса. Самите образи в бурятският език, устойчиво утвърждават представата за „ златна утроба- сребърен стълб“. Комбинацията от пещера-утроба - стълб-фалос е пряко свързана с темата за плодородието, в която богинята Умай има партньор (небесен бог?). Не по-малко важно е, че утробата Умай се появява космогоничният мит.

* (Мажитеев И. А. Бурятские шаманистические... - С. 15, 21.)


Па дайте да го онагледим с една пещера-утроба с фалос;))), от Източните Родопи, че уникално отговаря на това описание;)))
User posted image
User posted image


Какво стана с тракологията?;))) Тя не дава изворово обяснение на всичко това. Нема антични автори да пишат за скалните пещери-утроби, па за трапецовидните ниши, да не говорим. Нема... Е, там Фол се опитва с некакъв тракийски орфизъм да налучка ваксата: паредра-маредра, баща-майка-син-цар, aма в орфизма нема никакъв фуф;))) тъй като си е късничко явление;)))

Но, намираме такива обяснения, в територия от Руската федерация, която, според сведения, и на Валентин Иванов, и до днес, продължават да наричат България;))) Хахахаххаа... Та, говорим, за какво? Говорим за чисто тенгриянски скални светилища;)))


PMEmail Poster
Top
anti666
Публикувано на: 8.11.2021, 11:18
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 142
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06За езерото Байкал беше публикувана статия на руски. Там се чудят за произхода на думата. Като обясняват, че старото име, преди да бъде славянизирано на Байкал е Байгал. Това е точно както я назовава Сказанието на Чулман.
https://weekend.rambler.ru/places/47436487-...yasnit-uchenye/
QUOTE
До XVII века русские не называли Байкал Байкалом, а называли его Ламу, что с эвенкийского языка переводится как "море", затем называли озеро на бурятский манер "Байгал". "Г" позже перешло в более привычное для русского уха "К".

Има и още нещо интересно. За Стената, която "аборигените" буряти smil3dbd4e5e7563a.gif построили ;
QUOTE
Люди и сегодня любят строить стены, но тот необъяснимый по сей день фанатизм, с которым возводили стены аборигены Байкала поистине удивляет. По всему периметру Байкала туристы и научные экспедиции до сих пор находят множество стен, назначение которых неясно. Есть вполне объяснимые фортификационные сооружения на мысах озера, также есть стены, которые возводились для защиты сакральных территорий, но объяснить назначение многих каменных стен глубоко в тайге непросто. Для их сооружение люди несли камни десятки километров. Открытым остается вопрос - зачем?
Очевидно, что не все обнаруженные стены можно отнести к оборонительным. Стены у Байкала отличаются не только по назначению, но и по возрасту. К сожалению, археологам очень трудно определить точные даты возведения этих сооружений, поскольку сухая каменная кладка не содержит органических компонентов, пригодных для радиоуглеродного или термолюминесцентного анализа.
В исторической науке принято относить постройку этих стен к курумчинской культуре V–X вв. Но эти стены могут быть как моложе, так и значительно древнее.

Да прочетем какво казва отново Сказанието;
QUOTE
По волята на царицата на алпите Туран алп-биката Ерги-Тевет (= Табити - скитската Хестия или “царицата на скитите” според Херодот) установила в басейна на река Ура (Волга) първата човешка държава - Стария Велик Туран. Нейният герб бил двуглавия орел, а столицата й - град Ерги - се намирала близо до днешния град Уфа. Но коварната Кузге подучила тъмните алпи да построят “Стената на Дивовете”, която закривала Слънцето, за да погубят човеците. Настъпила Ледниковата епоха.
PM
Top
anti666
Публикувано на: 8.11.2021, 11:46
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 142
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06И после в Сказанието се обяснява кой и защо е разрушил Стената;
http://www.voininatangra.org/modules/xfsec...leid=215#Glava5
QUOTE
(30) Хората му разказали за случилото се.
Субан се уплашил, че Байгал
може да замръзне във водата
и решил да разруши Стената на Дивовете....

(47) Тангра не наказал никак
строителите на Стената на Дивовете,
защото те изпълнявали заповедта
на тархана на алпите Мар-Нар
(48) Само че Всевишният наредил
занапред алпите и хората
да живеят от различни страни на Стената на Дивовете
докато не им нареди друго.

PM
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 20/4/2020
hamza 1/4/2020