www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Лакота-Свещените текстове


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Лакота-Свещените текстове
Йордан_13
Публикувано на: 19.8.2020, 20:38
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Вж. https://www.sacred-texts.com/nam/pla/sdo/sdo49.htm

УАКАН

(От Sword, преведено от Бърт Мейнс/Burt Means.)

Уакан означава твърде много неща. Лакота разбират какво означава от нещата, които се смятат за уакан; но понякога трябва да се обясни значението му. Това е нещо, което е
трудно да се разбере. Така уасика уакан( wasica wakan) означава лекар на белия човек; но лечителят на Лакота се нарича пежута уакаса (pejuta wacasa). Уасика Уакан (Wicasa wakan) е терминът за Лакота жрец от старата религия. Белите хора наричат нашия уикаса уакан (wicasa wakan) - лекар, което е грешка. Те също казват, че уикаса уакан лекува, когато извършва церемониите. Това също е грешка. Лакота наричат едно нещо лекарство (медицина), само когато се използва за лечение на болни или ранени, като подходящият термин е пежута (pejuta). Когато жрецът използва някакъв предмет при извършване на церемония, този предмет става надарен с дух, не точно дух, а нещо, което жреците наричат тонуан (tonwan) или тон (ton). Всичко, което по този начин придобива тон, е уакан, защото в него е вложена силата на духа или качеството. Един уикаса уакан (wicasa wakan) има силата на уакан съществата.

Корените на някои растения са уакан, защото са отровни. По същия начин някои влечуги са уакан, защото ако ухапят, биха убили. Също така, някои птици са уакан, защото правят много странни неща, а някои животни са уакан, защото уакан съществата ги правят такива. С други думи, всичко може да бъде уакан, ако уакан дух влезе в него. Така един луд човек е уакан, защото лошият дух е влязъл в него.

Ако човек направи нещо, което не може да бъде разбрано, това също е уакан. Напитките, които правят някого пиян, са уакан, защото го правят луд.


Всяко нещо в света има дух и този дух е уакан. Така духът на дървото или подобни неща, макар и да не са като човешкия дух, също са уакан.


Уакан идва от съществата уакан. Тези същества уакан са по-големи от човечеството по същия начин, по който човечеството е по-голямо от животните. Те никога не се раждат и никога не умират. Те могат да правят много неща, които човечеството не може. Човечеството може да се моли на съществата уакан за помощ. Има много от тези същества, но всички те са от четири вида. Думата Уакан Танка означава всички същества уакан, защото всички те са Едно. Уакан Танка Кин (Wakan Tanka Kin) обозначава главното или водещото същество Уакан, което е Слънцето. Обаче най-могъщото от съществата Уакан е Наги Танка, Великият Дух, който е също и Таку Сканскан; Таку Сканскан/Шканшкан означава Синьото, с други думи Небето.

p. 153

Ия (Iya) е Уакан Танка, но той е зъл Уакан Танка. На човечеството е позволено да се моли на съществата Уакан. Ако молитвата им е насочена към всички добри Уакан същества, те трябва да се молят на Уакан Танка; но ако молитвата е насочена само към едно от тези същества, тогава трябва да се назове този, към който е адресирана.

Уакан Танка се радва на музиката. Обича да чува барабани и дрънкалки. Когато съществата Уакан чуят барабана и дрънкалките, те винаги обръщат внимание. Той също е любител на дима от сладка трева и злите същества Вакан се страхуват от дима от градински чай. Всички Уакан, както добрите, така и злите, са доволни от дима на лулата.


Уикаса Уакан или жреците говорят за всички Уакан същества. Уакан Танка им дава силата, която ги прави Уакан и чрез която те могат да влагат тон във всичко. Всеки свещеник има свой (свещен) предмет, в който е вложен тон. Това се нарича Уасикун (Wasicun). Уасикун е едно от съществата Уакан. То е най-малкото от тях, но ако неговичт тон е от мощно същество, той може да е по-мощен от много Уакан същества. Уасикун е това, с което свещениците вършат своята работа, но белите хора го наричат “торбата с лекарства”, което е грешка, защото в него няма лекарства. В чантата с лекарства лекарите носят лекарствата си. Ако човек има Уасикун, той може да му се моли, защото това е същото като съществото Уакан, чийто тон (wan) е в него.

Земята, скалата и планините принадлежат на главния Уакан. Не виждаме истинската земя и скалата, а само техните тонуванпи / tonwanpi.


Когато един Лакота се моли на Уакан Танка, той се моли на земята, и на скалата, и на всички други добри уакан същества. Ако човек желае да върши зли неща, той може да се моли на злия Уакан.


Уакан Танка
(От Sword.)

Когато Уакан Танка пожелае човечеството да направи нещо, той прави желанията си известни или чрез видение, или чрез шаман ... Шаманът се обръща към Уакан Танка като Тобтоб Кин. Това е част от тайния език на шаманите ... Тобтоб Кин (Tobtob) Kin са четири пъти по четири бога, докато Тоб Кин (Tob Kin) са само четирите ветрове. Четирите ветрове са бог и са акикита/ akicita, или вестител на всички останали богове. Четирите пъти по четири са: Уикан и Хануикан (Wikan и Hanwikan); Таку Сканскан и Татекан (Taku Skanskan и Tatekan) и Тоб Кин и Юмникан (Tob Kin и Yumnikan); Макакан и Уопе (Makakan и Wohpe); Инянкан и Уакинян (Inyankan и Wakinyan); Татанкакан; Хунонпакан (Tatankakan; Hunonpakan); Уанаги; Уания; Нагила ( Wanagi; Waniya; Nagila); и Уасикунпи (Wasicunpi). Това са имената на добрите Богове, както са известни на хората.


Уакан Танка е като шестнадесет различни личности; но всяка личност е кан. Следователно всички те са еднакви като един... Всички божи личности имат тон. Тон е силата да правиш свръхестествени неща... Половината от добрите Богове са тон тон (имат физически свойства), а половината са тон тон сни (ton ton sni) (нямат физически свойства). Половината от тези, които са тон тон са тон тон ян (ton ton yan) (видими), а половината от тези, които са тон тон сни са тон тон ян сни (ton ton yan sni) (невидими). Всички останали Богове са видими или невидими, каквито изберат да бъдат... Всички зли Богове са видими или невидими, както изберат да бъдат... Невидимите богове никога не се появяват във видение, освен на Шаман... С изключение на танца на Слънцето, церемониите за видимите и невидимите богове се различават. Танцът на Слънцето е церемония, която е една и съща, ако Уикан са видими и невидими. Това е така, защото Уи (Wi) е вождът на Боговете...


КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ЕНЕРГИЯТА

(Следва буквален препис от разговор с Фингър (Finger), отличен шаман, 25 март 1914 г.)
Чух те да възкликваш, когато метеорит падна и те чух да се обръщаш към хората веднага след това. Тогава ви видях да горите сладка трева. Ще ми кажеш ли защо направи това?
- Ти си лекар на белия човек и искаш да знаеш мистериите на Лакота. Защо искаш да знаеш тези неща?
Старите индианци, които знаят тези неща, скоро ще умрат и ще ги няма и тъй като по-младите индианци сега не ги знаят, те ще бъдат изгубени. Искам да ги напиша, така че те да бъдат запазени и вашите хора да ги прочетат през следващите години. Ще ми ги кажеш ли?
- Баща ми беше шаман и ме научи на мистериите на шаманите и ще ви ги разкажа. Какво искаш да знаеш?
Когато метеорът падна, ти извика с висок глас: “Уопа. Уопе-е-е-е” ("Wohpa. Wohpe-e-e-e.") Защо го направи?
- Защото това е уакан.
Какво е Уопа?
- Това е това, което видяхте. Това е една от падащите звезди.
Какво причинява падането на звездите? - Таку Сканскан/Шканшкан.
Защо Таку Сканскан кара звездите да падат?
- Защото Той кара всичко, което пада, да падне и той кара да се движи всичко, което се движи.
Когато се местите, какво е причината да се движите? – Скан/Шкан.
Ако стрелата е изстреляна от лъка, какво я кара да се движи във въздуха? – Скан/Шкан.
Какво кара камъка да падне на земята, когато го пусна? – Скан/Шкан.
Ако вдигна камък от земята, какво причинява движението? – Скан/Шкан. Той ви дава сила да вдигнете камъка и именно Той причинява всяко движение от всякакъв вид.
Има ли лъкът нещо общо с движението на стрелата, изстреляна от него?
- Таку Сканскан/Шканшкан дава духа на лъка и той го кара да изпрати стрелата от него.
Каква е причината димът да се издига нагоре? - Таку Сканскан.
Какво кара водата да тече в реката? - Скан/Шкан.
Какво кара облаците да се движат над света? - Скан/Шкан.
Едно и също ли са Таку Скан/Шкан и Скан/Шкан?
- Да. Когато хората говорят с Него, те казват Таку Сканскан. Когато шаман говори за Него, той казва Скан. Скан принадлежи към речта уакан, използвана от шаманите.
Скан/Шкан, Уакан Танка ли е? Да.
Той ли е Уакан Танка Кин? - Не. Това е Уи (Wi), Слънцето.
Уи (Wi) и Скан (Skan) едно и също ли са? - Не. Уи (Wi) е Уакан Танка Кин (Wakan Tanka Kin) , а Скан (Skan) е Наги Танка (Nagi Tanka), Великият Дух.
И двамата ли са Уакан Танка? - Да.
Има ли някакви други уакан, които са Уакан Танка? - Да. Инян/Inyan, Скалата (Камъкът) и Мака, Земята.
Има ли и други? - Да. Уи Хан (Wi Han), Луната https://www.behance.net/gallery/53215369/Ha...ta-Moon-Goddess ; Тате (Tate), вятърът (https://en.wikipedia.org/wiki/Tate_(spirit ); Уакинян (Wakinyan) (https://en.wikipedia.org/wiki/Wakinyan; https://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...spiritbeing.jpg ) , Крилатият; и Уопе (Wohpe), Красивата Жена (https://en.wikipedia.org/wiki/Wohpe ).
Има ли други, които са Уакан Танка? - Не.
Тогава има осем Уакан Танка, нали? - Не, има само едно.
Назовахте осем и казвате, че има само едно. Как е възможно това? - Точно така. Аз назовах осем. Има четири: Уи (Wi) (https://en.wikipedia.org/wiki/Wi_(mythology) , Шкан/Скан (Skan) (https://en.wikipedia.org/wiki/Skan ),Инян (Inyan) (https://en.wikipedia.org/wiki/Inyan ) и Мака (Maka). Тези са Уакан Танка.
Назовахте още четири, Луната, Вятърът, Крилатият и Красивата жена и казахте, че са Уакан Танка, нали?
- Да. Но тези четири са същите като Уакан Танка. Слънцето и Луната са еднакви, Скан/Шкан и Вятърът са еднакви, Скалата и Крилатият са еднакви, Земята и Красивата Жена са еднакви. Тези осем са само Едно. Шаманите знаят как е това, но хората не знаят. Това е Уакан (Мистерия).
Винаги ли е съществувал Уакан Танка? - Да, Камъкът е най-старият. Той е Дядо на всички неща.
Кое е следващото най-старо? Земята. Тя е Баба на всички неща.
Кое е следващото най-старо? Скан/Шкан. Той дава живот и движение на всички неща.
Кое е следващото най-старо след Скан? Слънцето. Но Той е над всички неща и над всички тях е Уакан Танка.
Лакота ми казаха, че Слънцето и Таку Сканскан са едно и също. Вярно ли е?
- Не. Много от хората вярват, че е така, но шаманите знаят, че не е така. Слънцето е на небето само половината от времето, а Скан/Шкан е там през цялото време.
Лакота ми казаха, че Скан е небето. Дали е така?
- Да. Скан е Дух и всичко, което човечеството може да види от Него, е синьото на небето. Но Той е навсякъде.
Молиш ли се на Уакан Танка? Да, много често.
На кой от осемте, които назова, се молиш?
- Когато се моля, пуша лулата и горя сладка трева, а Уопе (Wohpe) (Красивата Жена) носи молитвата ми към Уакан Танка. Ако молитвата е за неща от голямо значение, тя се пренася към Слънцето; ако е за моето здраве или сила, това отива към Скан/Шкан; ако за моите инструменти - на Инян; ако е за храна или дрехи и такива неща - към Земята (Мака).
Такива молитви отправяни ли са някога към Луната, или към Вятъра, или към Крилатият, или към Уопе?
- Те могат да бъдат пренесени до Луната и до Вятъра; но това е същото като до Слънцето или Скан. Лакота не се молят на Крилатия. Те Му се противопоставят. Те не се молят на Уопе, защото Тя носи всички молитви. Лакота може да се молят на всеки Уакан, но ако се молят на Уакан, който е под Уакан Танка, неговото име трябва да бъде посочено в молитвата и тя ще бъде пренесена до него.
Казваш, че Уопа е падаща звезда. Уопа (Wohpe) по някакъв начин свързана ли е с падаща звезда? - Тя първо дойде като падаща звезда.
Откъде дойде? - От звездите.
Какво са звездите? – Уания (Waniya).
Какво представляват waniya?
- Те са духове/призраци (ghosts). Скан/Шкан взема от звездите един дух и го дава на всяко бебе в момента на неговото раждане и когато бебето умре, духът се връща към звездите.
Дух ли е Уопе? - Тя е Уакан Танка. Духът е уакан, но не е Уакан Танка.
Някой Лакота някога виждал ли е Уопе? - Да. Когато даде лулата на лакота, Тя беше в лагера им много дни.
Как изглеждаше Тя тогава? - Като много красива млада жена. Поради тази причина хората говорят за Нея като за Красивата Жена. Хората не говорят за нея като за Уопе (Wohpe). Само шаманите я наричат така.
Лакота ми казаха, че нейният тон е в лулата и в дима на сладката трева. Вярно ли е това?
- Това ви го е казал шаман. Когато хората казват тон (ton), те имат впредвид нещо, което идва от живо същество, като например раждането на каквото и да било или изтичане от рана, или порастване от семе. Само шаманите говорят за тон-а на Уакан-а. Такъв тон е уакан и само шаманите знаят за него. Хората се страхуват да говорят за такъв тон, защото това е уакан. Хората пушат лулата и горят сладка трева, защото Уопе (Wohpe) няма да навреди на никого.
Казвате, че Камъкът е Дядото на всички неща, а Земята - Бабата на всички неща. Камъкът и Земята са съпруг и съпруга ли са? - Някои шамани смятат, че са, а някои смятат, че не са.
p. 156
Кои са Бащата и Майката на всички неща? - Уакан нямат баща или майка. Всичко, което има раждане, ще има и смърт. Уакан не са се родили и няма да умрат.
Има ли неща, които са уакан за лакота? - Да. Духът, призракът и сикунът. (The spirit, the ghost, and the sicun)
Те умират ли? - Не. Те са уакан.
Какво става с тях, когато тялото умре? - Духът (spirit) отива в света на духовете, духът (ghost) отива там, откъдето го е взел Скан/Шкан, а сикунът се връща към този Уакан, към който принадлежи.
Какво е сикун? - Това е тон на някой Уакан. Скан/Шкан го дава по време на раждането.
Какви са функциите му? Той остава с тялото по време на живота, за да го предпази от опасност и да му помогне по уакан начин.
Как духът стига до духовния свят? - Тръгва по духовната пътека.
Къде е духовната пътека? Може да се види на небето през нощта. Това е бяла следа през небето.
Тя от звезди ли е направена? - Не. Това е като облаците, така че нищо освен уакан не може да пътува по нея. Никой човек не знае къде започва или къде свършва. Само Вятърът знае откъде започва. Движи се наоколо. Понякога е в една посока, а друг път в друга.
Как духът/призракът (ghost) отива до мястото, където го е получил Скан? Призракът е като дим и върви нагоре, докато стигне до звездите.

Какво става с тялото, когато умре? - То гние и се превръща в нищо.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 20.8.2020, 17:02
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06ПОНЯТИЕТО (КОНЦЕПЦИЯТА) Ни.
(От Sword.)

Ни (Ni) на човека е неговият живот. То е същото като дъха му и това, което му дава сила. Ни (Ni) е това, което поддържа вътрешността на човек чиста. Ако Ни (Ni) е слаб, той не може да изпълнява тази роля; ако Ни (Ni) изчезне, човекът умира. Ни (Ni) е призракът или духът, който се дава на човека при раждането и е това, което причинява Ни (Ni). Лакота имат церемония, която наричат Ини кага или Инипи. Белите хора го наричат сауна (парна баня). Идеята на Лакота е, че Инипи (Inipi) прави духа на човека силен, така че той да може да прочисти всичко във вътрешността на тялото - Ni да изхвърли от тялото всичко, което го уморява причинява болести или го кара да има зли мисли. Церемонията трябва да се извърши в ини ти (ini ti) или това, което белите хора наричат колиба за потене(?) (sweatlodge). Ини ти (Ini ti) трябва да се направи според обичая на Лакота; в противен случай церемонията няма да е от полза.
Уоуиханбле (Wowihanble) е името за свръхестествена комуникация. Това е, което белите хора наричат свещен сън или видение. В предишни времена, ако човек искал да познае волята на своя бог, той търсел видение. Терминът за това е иханблапи (ihanblapi). За да търси такова видение, лакота трябва да мисли за това непрекъснато, но първо да засили духа си чрез иникага (inikaga).ПРИЗОВАВАНЕ ОТ ШАМАН

Призоваването и неговото обяснение бяха дадени на Лакота от Меч (Sword) и интерпретирани от Томас Милс (Thomas Mills).
Преди шаманът да може да извърши церемония, в която да участват мистериозни същества или неща, той трябва да напълни и запали лула и да каже: p. 157
"Приятелю на Уакинян, предавам лулата първо на теб. Обикаляйки по кръга я подавам на вас, който живеете с Бащата. По кръга тя преминава към започващия ден. По кръга тя преминава към красивото същество (the beautiful one). Обикаляйки завършвам четирите четвъртини и времето. Предавам лулата към Отеца с Небето. Пуша с Великия Дух. Нека имаме син ден."
Лулата се използва, защото димът от нея, пушен в общение, има силата на женския бог, който посредничи между божеството и човечеството (godkind and mankind), и умилостивява (предразполага) божеството. Когато един шаман предлага лулата на бог, богът я пуши и е доволен. При това призоваване, когато шаманът напълни и запали лулата, той трябва да насочи мундщука на запад и да каже: "Приятелю на Уакинян, предавам лулата първо на теб." Така той предлага лулата на Западния Вятър, защото Западният вятър живее във вигвама на Уакинян и е негов приятел. Той трябва да предложи лулата първо на Западния вятър, тъй като първородното право на предимство на най-старите е взето от първородния, Северния Вятър, и е дадено на втория роден, Западния Вятър, а боговете са много ревниви към реда на тяхното предимство.
Когато направи това приношение, шаманът трябва да премести лулата към дясната си ръка, насочвайки мундщука към хоризонта, докато не започне да сочи към север. Тогава той трябва да каже: „По Кръга, предавам на теб, който живее с дядото“. Така той предлага лулата на Северния Вятър, тъй като поради обида срещу женския бог, Великият Дух осъдил Северния Вятър да живее завинаги с дядо си, който е Уази (Wazi), магьосникът.
Тогава шаманът трябва да премести лулата по същия начин, докато мундщукът се насочи към изток и трябва да каже: „По кръга предавам към започващия ден“. Това е принос на Източния вятър, защото неговият вигвам е мястото, където започва денят и той може да бъде адресиран като „започващ ден“. Тогава шаманът трябва да премести лулата по същия начин, докато мундщукът се насочи към юг и да каже: „По кръга, предавам на красивото същество“. Това е приношение към Южния Вятър, защото „красивото същество“ (Красивата Жена?) е женственият бог, тя е спътник на Южния вятър и обитава своя вигвам под слънцето по пладне. Южният вятър е доволен, ако към него се обърнат чрез неговия спътник, а не директно.
Четирите ветрове са акикита (akicita) или пратеници на боговете и във всички церемонии те имат предимство пред всички останали богове, затова приношението към тях трябва да бъде направено на първо място.
Когато приношението е направено на Южния Вятър, шаманът трябва да премести лулата по същия начин, докато мундщукът отново не насочи към запад и да каже: „Обикаляйки по кръга, завършвам четирите четвърти и времето“. Той трябва да направи това, защото Четирите Вятъра са четирите четвърти на кръга и човечеството не знае къде могат да се намират или откъде могат да дойдат и лулата трябва да се предлага директно към тях. Четирите четвърти обхващат всичко, което е на света и всичко, което е на небето. Следователно, когато лулата обикаля ш кръг, приношението се прави на всички богове. Кръгът е символ на времето, защото денят, нощта и лунното време са кръгове над света, а годишното време е кръг около границата на света. Следователно, запалената лула, предавана в пълен кръг, е приношение към всички времена.
Когато шаманът завърши четирите четвърти и времето, той трябва да насочи мундщука на лулата към небето и да каже: „Предавам лулата на Бащата с Небето“. Това е приношение към Вятъра, защото когато Четирите Вятъра напуснат вигвама на своя баща, Вятърът, той излиза от него и живее с небето. Той контролира сезоните и времето и трябва да се умилостивява, когато се желае хубаво време. Тогава шаманът трябва да пуши лулата и докато прави това, трябва да каже: „Пуша с Великия Дух. Нека имаме син ден“.
Да пушите с Великия Дух означава, че пушенето е в общение с Великия Дух. Тогава шаманът може да направи молитва. Молитвата тук е за син ден. Обикновено син ден означава безоблачен или успешен ден. Когато един шаман официално се моли за син ден, това означава приятен, радостен ден и ефективно изпълнение на церемонията.


СИКУН

(От Sword)

Думата Сикун (Sicun) е от свещения език на шаманите. Означава духа на човек. Този дух му е даден по рождение, за да го пази от злите духове и при смърт го води в земята на духовете, но самият той не отива там. В хода на живота си човек може да избере друг Сикун. Той може да избере колкото желае, но такъв Сикун не го придружава след смъртта; ако е водил зъл живот, никой Сикун няма да го придружи.
Шаманът трябва да насочва човека в избора на неговия Сикун. Когато Лакота избере Сикун като например Тон на някой Уакан, или може да е Тон-а на всичко. Когато човек избере Сикун, той трябва да даде угощение (тържество) и да има шаман, който да провежда церемонията, тъй като никой не може да има необходимите знания за провеждане на неговата собствена церемония, освен ако не го е научил във видение. Сикун на човека може да бъде във всеки обект, както в оръжие, така дори и в играчка или в лекарство. Но Сикунът, който човек получава при раждането, никога не се намира в нищо, освен в тялото му. Този Сикун е като негова сянка.
Никой никога не е имал Тон-а на Слънцето за Сикун, защото Слънцето няма да бъде Сикун за никого. От друга страна, Тон-ът на небето, макар и да е много мощен Сикун, може да бъде осигурен чрез стари и мъдри шамани. Сикунът на Земята е следващият по сила, а следващ по ранг е Сикунът на скалата. Сикусите на мечката и бизона често се избират; но този на мечката по-често. Уакан-чантата на шамана е неговият Сикун. Всички Сикун се считат за Уакан.
Лекарството на лекаря е неговият Сикун, а инструментите, нещата използвани от шамана при всяка церемония, са Сикунът на този шаман. Човек може да заеме своя Сикун на друг. Терминът Уасикун (Wasicun) се прилага за всеки обект, използван като Сикун, или може да представлява всичко, което е Уакан. Една церемония, чрез която човек получава Уасикун, трябва да се извърши по най-приемливия начин, и тогава Уасикун ще бъде същият като съществото на Уакан, което представлява. Един зъл човек не може да осигури добър Сикун, но може да осигури зъл. Ако церемонията се извърши, е осигурен Сикун. Тогава този Сикун трябва да действа така, както е указано от този, който го избира; но избиращият трябва да знае песните, които му принадлежат.

КРЪГЪТ

(От Тайон (Tyon)

Оглала смятат, че кръгът е свещен, защото Великият Дух е направил всичко в природата да е кръгло, освен камъка. Камъкът е оръдието на разрушението. Слънцето и небето, земята и луната са кръгли като щит, макар че небето е дълбоко като купа. Всичко, което диша, е кръгло като тялото на човека. Всичко, което расте от земята, е кръгло като стъблото на дървото. Тъй като Великият Дух е направил така, че всичко да е кръгло, човечеството трябва да гледа на кръга като на свещен, тъй като той е символът на всички неща в природата, освен камъка.
Символът на кръга е също и този, който бележи ръба (края) на света и следователно на четирите ветрове, които пътуват там. Следователно, той е и символ на годината. Денят, нощта и луната се движат в кръг над небето. Следователно кръгът е символ на тези разделения на времето, а оттам и символ на цялото време.
Поради тези причини Оглала правят своите типи кръгли, лагерът им е разположен в кръг и сядат в кръг във всички церемонии. Кръгът е също символ на типи и подслон. Ако човек направи орнамент кръг и той не е разделен по никакъв начин, той трябва да се разбира като символ на света и на времето. Ако обаче кръгът е запълнен с червено, това е символът на слънцето; ако е запълнен със синьо, това е символът на небето. Ако кръгът е разделен на четири части, това е символът на Четирите Вятъра; ако е разделен на повече от четири части, това е символ на видение от някакъв вид. Ако половината кръг е запълнен с червено, това представлява деня; с черно - нощта; с жълто - луна или месец. От друга страна, ако половин кръг е изпълнен с много цветове, той символизира дъга.
Човек може да нарисува или по друг начин да изобрази кръг на своето типи, на щита или дрехата си. Устието на лулата трябва винаги да се движи в кръг, преди лулата да бъде пушена церемониално.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 18.9.2020, 10:36
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06
https://nauka.bg/text-izsledvane-genetici-h...PFLNQOdhP3tmg2Y


Не е далече времето, ако тези изследвания бъдат продължени и резултатите от тях публикувани, когато ще се разбере написаното в "Сказание за Чулман", "Джагфар Тарихи" за българската племенна общност от 7 племена, техните постоянни миграции и т.н. Колкото до индоариите, аз даже го казах в студията "Митът за Йо - символ на праисторическото преселение..." Не съм генетик, но просто разкодирах символите на митът, който ще има много интересно продължение в студията "Ситовската Света Марина";))) Колкото до индианците, аз десетки пъти съм го казвал: "Уакан Танка, братя мои";))) В нета продължават да се блещят на тези мои изрази, хрумки и приумици;))), но изповедта на Уакан Танка - Свещената Тайна е най-чистото Тенгриянство;))) Пасков ми се подиграваше навремето, но идва Денят, в които всички те, ще замълчат завинаги!;))) Така, че ние, не сме като Серафимов, няма да се сърдим, че не сме баш автохтонни;)))
=========================================================
"Това е супер интересно, колко нови данни могат да излязат и колко нови въпроси можем да започнем да си задаваме, какво се е случило наистина и как българи имат общо с индианците в Америка.
Няма да го харесат автохтонците изобщо. *Смях*
От среднобронзовата епоха имаме също много интересни резултати, които пък свързват популациите на днешната територия на България с бъдещите микенци. България през Бронзовата епоха е една съкровищница от гени, както е и съкровищница от археологически материали. От генетическа гледна точка тук можем да видим траекториите на много интересни популации, най-абсурдната е индоариите, но и микенските гърци, които все трябва да са пристигнали в Микена отнякъде. Възможните им траектории са или през Мала Азия, или през Балканите. На този етап изглежда, че са минали през България, живели са тук няколко века, след което са слезли на юг, където са се смесили с хората от Минойския Крит, за да създадат Ахейската и Микенската култура и първата цивилизация, говореща на гръцки език в района на Егея."

PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 18.9.2020, 10:41
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06От Вакан Танка, Великият Дух, идва една велика обединяваща жизнена сила, която протича във и през всички неща - цветята на равнините, духащите ветрове, скалите, дърветата, птиците, животните - и това е същата сила, която е вдъхната в първия човек. Така всички неща са роднини и са събрани (свързани, обединени) от едно и също Голямо Тайнство.

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Spirit?...Yq0GS9N-cf-e0nA

PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020