Участник

Група: участници
Съобщения: 338
Участник # 326
Дата на регистрация: 7-April 06

|
| QUOTE (Ахинора @ Mar 17 2007, 09:58 PM) | Ще ви обърна внимание на един факт. Относно изучаването на народна музика в училище. И така,значи учителят е този,който избира учебника,по който ще учат децата.Този учебник трябва да е одобрен от МОН. Не ми е много ясно защо някои колеги избират учебниците на "Просвета",понеже точно в тях има песни от малцинствата. Лично аз от години работя по авторския колектив на Генчо Гайтанджиев,създаващ своите учебници почти изцяло на базата на народната музика и музика от български композитори.Е,естествено има и от чужди,но са общо взето стойностни неща с много малки изключения. Ядосва ме присъствието на ку-ку бенда,но гледам или да го омаловажа или да го направя на пух и прах в очите на децата. Онова, което според мен не възпитава в родолюбие и патриотизъм,просто не се изучава.И щом директорът ми се е подписал под годишното разпределение и то е музикално аргументирано и се изпълнява учебната програма,никой с топ не може да ме бутнеее! Дори ако ми се направи някаква забележка относно избраното учебно съдържание,а това никога не се е случвало,винаги имам чисто музикални аргументи,необорими, особено ако съм заменила примерно оркестър "Карандила"с нещо друго,по-стойностно.И в най-лошия случай ако музикалните аргументи се изчерпат,идва на помощ "техническа повреда". Та в часовете показвам хора,ръченици как се играят,децата стават и играят,подражават,имат вече любими народни песни. Аз мисля,че народната музика трябва да се развива.Да се създава нова.И знаете ли,когато ходих на проучване да събирам народни песни от близките села,се натъкнах на такива,съчинени в ново време от хората в различни клубове за автентичен фолклор. Традицията е жива. |
Ахинора, имам една позната, която учи музикална педагогика, та тя ми каза, че в сегашните учебници по музика имало Азис и всякакви други извратени чалги. Вярно ли е? Направило ми е впечатление, че децата много харесват народната музика, а също и маршовете, идва си им отвърте. За съжаление много малко са останали истинските български учители като теб. Да се надяваме, че ще стават повече, защото децата са нашето бъдеще и тяхното възпитание в българщина трябва да е един от главните приоритети.
|