www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> 151 години от обесването на Васил Левски


Страници: (5) « първа ... 3 4 [5]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 151 години от обесването на Васил Левски
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Васил Иванов Кунчев - Лъвский

"Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари, те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате като слънце пред очите си."

В Годината Шегор ще го почета именно с този цитат, който напълно отговаря на "Благодатта на Тангра храни Огънят, златото на Яга, Огънят пояжда!"
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 0620 февруари 2021 г.

Вчера в глъвътъ глъва ми се роди един въпрос... Колко от съвременните жени биха пожелали Васил Иванов Кунчев-Лъвский за мъж? smil3dbd4e5e7563a.gif

В. Б.: Ех, тъз твойта главъ ги мисли едни.....

С.Е.:
Излишно е да ме питаш даже. Бих го пожелала за всичко. Тайна ли е , че жените се привличат от силни, доблестни и борбени мъже с принципи и кауза? Ъ-ъ-ъ, момент - тва бяха жените от една друга епоха! 🤣

Н.К.:
Първосигнално сигурно всички.Но 99.9% много бързо биха го поставили пред избор.Хората които служат на кауза винаги са обречени на самота.


Ш. Д./Н.К.: Това е истинният отговор на този въпрос и самата реалност и тогава и днес, ако има такива мъже

Н.К./Ш.Д.: Няма!Днешните мъже са отдадени на жените си.Толкова,че даже са си разменили ролите.
Истината е,че малко хора искат силен партньор.Чувстват се незначителни.

Ш.Д./Н.К.: Нема да коментирам това, защо са такива мъжете;))), но наистина е много трудно за една жена да живее с мъж, чийто живот е отдаден на революционна и дори еволюционна кауза, тя трябва да е готова на всичко, включително и да го оплаче.
Мен, обаче ми е интересно, защо силният партньор не ги вдъхновява да станат и те силни, а само събужда в тях, комплексът за малоценност....

Н.К./Ш.Д.: Да си силен предполага да правиш избори и да носиш отговорността за тях.Ти колко такива познаваш ама не на думи?На дела.

Ш.Д./Н.К.: Малко;))) Но все пак, въпросът имаше друг наклон, защо по-слабият, условно, да кажем, партньор, не се вдъхновява от своята по-силна половина, а се стреми да го постави пред избор, който да го откаже от пътят му...

Н.К./Ш.Д.: Преди години си мислих,че любовта и отдадеността към даден човек е нещо като в Ана Каренина.С годините и опита разбрах, че цялата тази зависимост е най-сигурния начин да си вечно нещастен и изгубен.За съжаление повечето хора остават на ниво Каренина.Човек не се ражда готов за любов в която да цени свободата на личността.Трябва да еволюира за нея.Ама не е лесно.Та за това сигурно 😊

Ш.Д./Н.К.:
В крайна сметка, когато силният партньор е партньор с кауза, която е и негова житейска съдба, не съм сигурен, че можем да говорим за свобода на личността, така, както я разбираме днес;))) Дори силният партньор е несвободен, детерминиран е от каузата си. Следователно, единственият начин да бъдат заедно с другият е взаимността, т.е. и другият да споделя каузата му, и тя да му стане негов житейски път. Тогава те са една Личност и въпросът със "свободата" отпада.

Н.К./Ш.Д.: Ами ако и двамата са с кауза.Тогава кой решава коя е по-важна 🙂
Аз разбирам много добре какво казваш. И съм достатъчно наивна да вярвам в това.Но....
Пожелавам ти го 🙂

Ш.Д./Н.К.:
Аз нямам проблеми в тази посока. Въпросът беше принципен и се свежда до това, защо в днешната епоха не може да се роди и да оцелее достатъчно дълго време, човек като Васил Иванов Кунчев;)))
Има случаи, когато каузите се сливат стават една обща, иначе такава връзка не просъществува дълго, осъществява сексуална актност, поради общото привличане и след време рязко приключва. Но, Посредствеността никога няма да позволи днес, Левски да се роди отново, той и тогава е бил нещо като "системен бъг", затова го оставиха да си отиде, а някои просто се възползваха от него и делото му.

Н.К./Ш.Д.: На този въпрос и аз чакам отговор много дълго време :)))
Не знам,няма да му трябва враг.Ние ще го унищожим.Ама то и за неговото време важи същото.Не понасяме тези качества дето все ги възпяваме да виреят на яве у хората.Такива хора ни подтикват към промяна.


M.В.:Какво удоволствие е да четеш размяната на мисли на двама любими за теб Човека, които никога не са се срещали!❤
А по темата - обичам думата "вричане". Толкова е излязла и от употреба и от смисъл последните десетилетия.
Ако си се врекъл истински, ти вече си отдаден тялом, духом, всячески и вечно. Много жени биха се влюбили в мъж като Левски днес, но малко биха износили редом с него съдба като тази.
За щастие познавам такива жени. 1-2, но ги има.


Ш.Д./М.В.: Благодаря, М.... Да, това е Думата - Вричане. Вричането е нещо много особено, губиш себе си, за личната свобода и не говорим, но постигаш, нещо немислимо, надрасваш Егото. Затова Левски, казва: "Ако спечеля, печели цял народ, а ако изгубя, губя само мене си", но е знаел, че и мене си (себе си), не губи, защото Вричането на България го е освободило от Азовостта. И ако транспонираме това към отношенията между двама партньори, вричането, ротира позициите по оста "силен-слаб". Слабият, макар и пасивен, на заден план става всъщност силната фигура. Но, за повечето хора, това е нещастие;)))


А. Р.:
Имаше един филм Жега ....та там се казваше че не бива да имаш нищо скъпо което да не можеш да оставиш за 30 секунди когато дойде Жегата ......опасността....от целия филм това ми направи най силно впечатление
Харесване

Г.Г:
Мнозина жени биха го пожелали, но в последствие биха го сложили под чехъл за да е само за тях.
Дякона би бил приет за мъж от ... примерно Румяна войвода. Но при условие, че след някакъв спор по стратегически въпрос примерно Румяна не му тегли ножа док...


Ш.Д./Г.Г.: Затова казвам, че Левски няма да се роди отново в България;))), защото първом няма жена, която да го роди и второ, няма и жена, която да бъде част от житейската му съдба. Затова не е оставил и поколение, тогава;)))

А. Р.: Никоя жена не би търпяла мъжа и да се ШЛЯЕ по улиците....и не би разбрала за какво го прави....

Ш.Д./А.Р.: А при нея, като стои по цял ден като сувенир?;))) И мъжете не разбират такива жени;)))

А.Р.:За това е велик и Ботев щото не е седял до полата на жена си да и рецитира стихове

Ш.Д./А.Р.:
Писал й е писма;)))

А. Р.:
Да ама не е бил до полата и....

Ш.Д./А.Р.: Не е бил до полата й, ама и тя не му е поставяла ултиматуми и затова идеше реч:))), че съвременните жени не могат да позволят съществуването на велики мъже, но и самите те не могат да ги заместят, иначе имат тази Илюзия за себе си;))) и като цяло това води до изчезването на народността и държавата в бъдещето.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 18.2.2022, 17:48
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Коварството на руската политика залага примката на Апостола
март 6, 2016, By manager | 15 comments
https://istinata.bg/2016/03/646/?fbclid=IwA...uNWZgt6giYtWmYE


Политиката е доста сложно лавиране между интересите на империите, в които стоим смачкани като в менгеме. То, така е и днес. Но, силната зависимост на Османската империя от външни за нея фактори, идва с времето, когато за везири, че и султани, започват да стават ислямизирани неверници;))), които си вземат и невернички за съпруги и така изначалният османският елит бързо си отива с времето. Така става преди и с Римската империя, която присвоява за императори "варвари" от покорените народи. Имперска Русия страда от една особена християнска болест, да бъде "Втори Константинопол" след изчезването на първият и превръщането му в Истамбул. На това се дължи нейният стремеж към "Проливите". Този стремеж не е териториален;))) На Руската империя, територии не й трябват, тя е прекалено голяма и трудна за управление държава, на нея и трябват непревзетите "духовни територии", защото макар и голяма като територия, Русия е едно духовно джудже, чийто ръст се определя единствено от усвоената и християнизирана волжкобългарска аристокрация. Оттук идва комплекса й спрямо България, която е неголяма териториално, но е Духовен Гигант! Ако тя стане и териториален гигант, Русия ще изчезне. България е пряка заплаха за Русия, тогава и днес;))) Това, обаче, няма как да бъде осъзнато от мнозинството българи, но аз го казах: Вземете на днешна Русия, териториите населени с българи (назовани по различни начини: татари, балкари, башкири и т.н. и т.н.) и от Русия ще стане едно "Московско княжество" и то без война;))) Затова "Проливите" за Русия са не толкова една географска, колкото духовна територия, а една голяма, независима България е тотална пречка за осъществяването на това.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06https://www.voininatangra.org/modules/xcgal...5488&fullsize=1

Й. С.:
Къф българин е тоа, той е жив жугал и по физиономия и по облекло е станал чист жугал!

С.Е.: Бас държа,че се е считал за високообразован, прогресивен човек, самодоволен и убеден в личните си качества и в правото си да се издигне над мижавите си, посредствени сънародници. Всичко е въпрос на гледни точки бе: Човекът учил, изучил се, бил забелязан от правилните хора, направил кариера, не виждал нищо нередно и морално осъдително във факта ,че със собствените си ръце подписвал смъртни присъди на свои сънародници. Да се поставим на негово място. Той според мен наистина не е считал, че позициите му и извършваното от него работи в ущърб на народността му, просто защото не е имал никакво изградено народностно чувство. Народностното чувство не е нещо, с което се раждаш, то се възпитава в семейството. И ако ценностите в семейството са приличали на сегашните: учи, бъди амбициозен, развивай се, просперирай, постигни връх в кариерата си, нищо чудно ,че човекът е функционирал толкова добре и без особени вътрешни дилеми. Сложна е темата, разбира се... На мен ми е противен подобен начин на израстване в живота, но за много е хора е естествен. Логичен. Това е.

Й. С./С.Е.: Права си от тази гледна точка, така е било тогава, така е и сега;))) Идеята да си успял в живота и днес е обладала съзнанието на индивида и огромни прослойки от хора я изповядат. И който отпадне или не иска и не споделя, тази обща обществена нагласа, става хайдутин, бунтовник, революционер, а който успее, става чиновник в съответната империя, тогава Османска, днес ЕС и се смята за успял и в това не вижда нищо лошо, а за народността му е през онаа работа;))) Проблема на Хаджипенча, обаче е друг, защото съдбата му го поставя на кръстопът, пред исторически избор. Малко са личностите, чиято съдба ги изправя пред исторически избор, а още по-малко в момента на това изпитание го осъзнават, а съвсем малко вземат правилното решение. На Хаджипенча му е бил даден избор да израстне като съзнание чрез саможертвата, като не подпише за обесването на Левски. Но, той избира преходното, т.е. времево конюнктурното и получава днешната историческа участ.

С.Е./Й. С.: И ти си прав. То даже нямаше да е саможертва. Нищо нямаше да жертва или поне не кой знае какво в личен план ако се беше опитал да го спаси. Той дори не опитва. Това е показателно за вътрешното му разбиране и ценностна система. Той не е разбирал фигурата на Левски и значението му за българската история. За да не го разбира значи няма сетивата и качествата да го разбере. За него е бил бунтовник, престъпник срещу легалната османска власт. Ако наистина е бил толкова интелигентен и ерудиран човек, е можел да приложи уменията и позициите си поне да замени присъдата със затвор. Показателно е, че дори не е направил опит. В момента имам роднини, които считат, че Ботев например е бил един въздухар, мързеливец и нехранимайко, който е обрекъл на страдания и глад жена си и децата си. Как да ги виниш?! Просто различно светоусещане...

Й. С./С.Е.: Който се докопа до пост или службичка в държавата мисли като него;))) За него, всички останали, които са против недъзите в държавната система или са против самата държава в този й вид са срещу самият него и нещата стават и лични, не само принципни. Така стана и при мен, аз това го преживявам наживо, на терен. Проблема е, че, когато нещата станат и лични, това дава подов на по-висшестоящите да се оправдаят с това: "Той иска да я махне, защото има лични дрязги". Те, не разбират, че изначало, нещата са били принципни и с назначението на такъв човек, те се превръщат вече и в лични и метастазират постепенно обхващайки и други хора. Започва война. Нашият народ има една много точна поговорка: "Пази Боже, сляпо да прогледа". Много е точна, защото тя показва, че на духовният малоръст не бива да се дава твърда храна, защото преяжда и иска да подстриже всички онези, които са по-високи от него. Така е и случаят с Ботев в твоята рода. Причината за това е, първом, че е бил поет и писател. Това за манталитета на българина е чисто въздухарство;))) Още повече, че позволява да критикува и определени прослойки от българското общество, да нарушава църковните канони и догми. Започва се едно сравняване с Левски, типично по-български, кой е по-по-най. Това е смешно. Двамата са коренно различни и по темперамент и по характер и по съдбовен житейски път. Но, това сравнение го прайха демократите в днешно време, наплювайки Ботев, защото бил комунист, изтъквайки всички негови отрицателни качества и издигайки Левски на пиедестал, защото бил демократ и изповядал съвременните европейски идеи. Тези дитирамби се слушат и четат от населението, което не мисли много с главата си, а запълва празнините с готово поднесена и идеологически смляна информация. Това е причината. Вярно е, между тях е имало големи разногласия и то такива, че ич да се не видят двамата;))) Затова двамата по-различен начин извървяват своят революционен път.

С.Е./Й.С.: Ама пак опираме до прозрението на другаря Мордохай Леви, че "битието определя съзнанието", нал' тъй? 🤣🤣🤣

Й. С./С.Е: За малоръста е така;)))

В. Г.: От край време сме си така. Не ни трябват чужди, ние сами се затриваме.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 20.2.2023, 11:32
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Днес си говорихме, че е доста масонско да честваш ден на гибелта на някого, обявявайки го за национален герой, за да ни обедини;))) Темата за масона Кунчев, я оставям настрана;))) (Предпочитам да говоря за масоните от "Слънце Ориент" на Гергов, те са актуалните към днешна дата) Не, Васил Иванов Кунчев, не е имал намерение, никого да обединява, той просто изпълнява мисията си към българите и тоз ден, би могъл да се чества като ден на саможертвата му. Забележете, думата, която употребявам, защото на този ден става ясно, че създадени от него комитети не са функционални, не работят, никак добре. Ако, работеха, веднага, щеше да се създаде организация за неговото освобождение, която би трябвало да обхване няколко от революционните окръзи, които той е създал. (Проблема е, че турската полиция винаги е с един ход напред, защото среди българите, гъмжи от техни доносници). Но, не би. Затова, ден на саможертвата му. Защото не пожертва останалите си съратници и делото, на което се е посветил. Трябва да се чества денят на рождението му 18 юли 1837 г.

https://www.segabg.com/category-bulgaria/ot...X4Z5tFkMGAi9kcw
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 20.2.2024, 13:05
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Васил Левски - митичният и реалният - "История.BG", 19.02.2024
https://www.youtube.com/watch?v=P6wqfK9vblg

Една революционна организация, чиято същност и структура създава една паралелна държава, разраствайки се, в крайна сметка, достига до онази прослойка от населението, за която Османската империя не представлява проблем, а средство за бизнес и облаги. Оттам нататък, започват проблемите във вътрешната революционна организация на Левски, защото той няма как да ги премахне, да ги прескочи. По-голямата част от парите се държат от тях.Оттам насетне, турската тайна полиция започва да получава кореспонденцията на организацията, да я превежда на турски и знае вече всяка нейна стъпка. Получава и снимка на Левски. Това са видя в турските архиви. Всичко се е знаело. Левски е обречен и е въпрос на време да го хванат. И той го е знаел, затова започва да подхожда по-лежерно, понеже вече и номерата му са известни. Затова е без значение, кой го е предал. Предала го е цяла една прослойка от тогавашното българско общество, която живее и днес и чийто израз са днешните политически партии без изключение, защото партии се правят с пари;))) А, парите са, пак в тези - туркофилите! Парите са в туркофилите, затова имаме Доган и Делян, освен Бойко - турски пехливан и Асан Петкан, откровен алъшверишчия;)))
Много е трудно да изградиш революционна организация на местото на сблъска на няколко геополитически плочи, една, от които е руската. Цел на руската политика на Балканите е Константинопол, не България, защото те страдат от манията, че са наследници на Рим;)))не наследници на Българските държави и империи, нека да уточним. Затова, руската политика е против самостоятелно освобождение в онзи момент, тя не може да бъде друга. Когато, обаче, нашият и нейният интерес съвпадат, т.е. когато откровено я молим вече (с писмо), да дойде и да ни освободи, руснаците са готови, защото новосъздадената България ще е напълно контролирана от тях и няма да пречи на пътя им към Константинопол. Това е факт. Не бива да си правим илюзии за някакво "славянско братство". Ние не сме славяни;))) Ние сме Българи! Точно това, днешните реалности показват ясно, че ние сме Българи, независимо колко народи, племена и племенни групи сме усвоили.
Другото, което е важно е, че днешното българско общество, никога няма да позволи да се повтори Левски . То го иска, мечтае за него, но никога няма да позволи да се случи. Това е българският Апокалипсис, българският Страшен Съд, в който ще изгорят нечестивите!;)))) Защото сами себе си ще погубят като настояще и поколение.
PMEmail Poster
Top

Topic OptionsСтраници: (5) « първа ... 3 4 [5]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020