www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> Тюркские народы

Страници: (3) 1 [2] 3  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Тюркские народы, Булгары, татары, башкиры, калмыки и др.
Eлтимир
Публикувано на: 18.9.2005, 14:14
Quote Post

Отдаден

Група: участници
Съобщения: 17 501
Участник # 15
Дата на регистрация: 17-July 05

QUOTE (джингиби @ Sep 18 2005, 01:11 PM)
Самые татары и чувашы- Ето не тюрки.Они только отюрчились в 4-том веке и приняли ислям в 9 веке.Вот и все. smil3dbd4e5e7563a.gif
Останлое только пропаганда.

Чувашкия език е от угро-финската езикова група и няма нищо общо с тюркските езици. А защо народите, водещи своето начало от древния български суперетнос говорят не само различни езици, но и езици от различни езикови групи, е съвсем отделен въпрос.
PM
джингиби
Публикувано на: 18.9.2005, 14:20
Quote Post

Новодошъл
*

Съобщения: 5
Участник # 117
Дата на регистрация: 18-September 05

Arnaiz-Villena, Antonio "HLA Genes in the Chuvashian Population from European Russia: Admixture of Central European and Mediterranean Populations"
Human Biology - Volume 75, Number 3, June 2003, pp. 375-392
Wayne State University Press

Abstract

HLA alleles have been determined for the first time in individuals from the Chuvashian population by DNA typing and sequencing. HLA-A, -B, -DR, and -DQ allele frequencies and extended haplotypes have also been determined, and the results compared to those for Central Europeans, Siberians and other Asians, Caucasians, Middle Easterners, and Mediterranean peoples. Genetic distances, neighbor-joining dendrograms, and correspondence analysis have been performed. Present-day Chuvash speak an Altaic-Turkic language and are genetically related to Caucasians (Georgians), Mediterraneans, and Middle Easterners, and not only to Central or Northern Europeans; Chuvash contain little indications of Central Asian-Altaic gene flow. Thus, present-day Chuvash who speak an Altaic-Turkic language are probably more closely related to ancient Mesopotamian-Hittites and northern European populations than to central Asia-Altaic people.

ТОВА Е ИСТИНАТА.ЕЗИКА Е УСВОЕН ДОПЪЛНИТЕЛНО.

PMEmail Poster
Bell
Публикувано на: 18.9.2005, 14:38
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 861
Участник # 101
Дата на регистрация: 5-September 05

QUOTE (Елтимир @ Sep 18 2005, 01:11 PM)
Но тъй като не говори нашия език, сме принудени да прибегнем до посредничеството на руския език. Не само няма да е справедливо, но ще е долно и гадно, ако го отхвърлим само заради наличието на езикова бариера.

И през ум не ми е минавало че трябва да го отхвърлим тоя човек. Точно обратното. Бих искала да има общ език на които да се разбираме,вие се разбирате на руски но аз знам други езици, говоря три езика и съм запозната с още два...и въпреки тва в случая съм много назад с материала. А изгарям от любопитство да видя какви са волjките българи, да разбирам и аз какво казва, да задам въпрос ако нещо ме провокира. Чудех се дали не говори английски понеже по света на ден днешен хората така се разбират-не че е много хубаво но пък и руския макар и да произхожда от нашия език аз по скоро го асоциирам с комунизъм и репресии....казвам го защото не искам да прозвучи сякаш съм фенка на английския. Но както вас са ви карали да учите руски нас са ни карали да учим английски...кво да правиш.
PM
Eлтимир
Публикувано на: 18.9.2005, 15:13
Quote Post

Отдаден

Участник # 15

Бел, дядо ти е бил по лагери и по затвори заради своите убеждения, но него съм чул да твърди, че е русофил. Неразумно е да свързваме руския език с еврейската "революция" в Русия.
PM
Симаргал
Публикувано на: 18.9.2005, 15:27
Quote Post

Читател
**

Съобщения: 25
Участник # 107
Дата на регистрация: 12-September 05

QUOTE (Елтимир @ Sep 18 2005, 01:14 PM)
Чувашкия език е от угро-финската езикова група и няма нищо общо с тюркските езици.

Колобре, разгледай хубаво тази карта:

User posted image

http://images.google.com/imgres?imgurl=htt...6lr%3D%26sa%3DG

Долу в дясно в подобен на табличен вид са подредени народите по езикови групи:
URALIC AND ALTAIC PEOPLES
1.turkis
-Uzebks
-Kazakhs, Tatars, Kirghiz, Chuvash, Bashkirs, Karakalpaks i t.n.
2.Other .. Тук са изброени предимно народи от Уралското езиково семейство
PM
Bell
Публикувано на: 18.9.2005, 15:31
Quote Post

Често пишещ

Участник # 101

Вярно е, и татко ми е русофил. Не ме разбирай погрешно, не ща да оплювам руския език за сметка на английския. Освен това, не ги мразя руснаците. Но нямам някви силни пристрастия нито към тях нито към западняците.
А пък и знам как руснаците мразят "татарските" българи. Онова момче което беше с мен когато бяхме у вас е живял пет години там при волйките българи като по малък и разправя как руснаците ги мразели щото са българи и постоянно ги малтретирали дори на ниво-деца което вече е много показателно и постянно се биели до болница! И им викали българи или татари-така както ние викаме на наще цигани-мангали!
PM
Симаргал
Публикувано на: 18.9.2005, 15:45
Quote Post

Читател
**

Съобщения: 25
Участник # 107
Дата на регистрация: 12-September 05

QUOTE (Bell @ Sep 18 2005, 02:31 PM)
! И им викали българи или татари-така както ние викаме на наще цигани-мангали!

И аз съм бълагрин, но никога не съм усетил ни най-малко враждебно отношение от страна на руснаците, НАПРОТИВ!!
Руснаците са готини хора, Кофти е имперската им политика и омразата към етноси и религии, която насажда посредством образование и т.н у иначе тези душа хора. Между другото руснаци(русские) е едно а, россиян друго В ова поседното се включват и волжките българи , както и чеченците...все още
PM
Bell
Quote Post

Често пишещ

Участник # 101

Каво да ти кажа,всеки със своите преживявания.
Не ме заяждайте повече за тези руснаци защото ми омръзна. Колко пъти да казвам че руснаците не ги мразя но пък нито съм луда по тях.
Единственото което искам е и аз да разбирам какво говори този човек тука...
PM
ЛЕМС
Quote Post

Участник

Група: изгонени
Съобщения: 293
Участник # 26
Дата на регистрация: 22-July 05

QUOTE (Bell @ Sep 19 2005, 01:54 AM)
Каво да ти кажа,всеки със своите преживявания.
Не ме заяждайте повече за тези руснаци защото ми омръзна. Колко пъти да казвам че руснаците не ги мразя но пък нито съм луда по тях.
Единственото което искам е и аз да разбирам какво говори този човек тука...

Здравей, Bell. Превеждам ти думите на „Торемен” по смисъл. Този Волжки татарин и поставя 2 съществени въпроса:
1. Откъде идва българската нация?
2. Възможно ли е да имаш „брат” по Вяра, ако произходът ви не е общ?

Тезата му е, че татари и българи са нации/етноси, които водят началото си от по-голямо – суперетническо обединение, за каквото приема че са „славяните` и тюрките. И продължава с търсене на корените ни в посока (в по-глобален аспект): представители на каква РАСА сме –европеидната или монголоидната.
За Волжките българи , респективно татарите, той обяснява, че са народ/нация, живееща на място, където се срещат 2 култури: българската – мюсулманска (!!!!) и тази на Великата Степ: номадо-езическа. И според него прадедите му са представители на Западния Тюркски Каганат.
Според `Торемен` Дунавските българи са потомци на народа на Атила, който на свой ред води началото си от номадските племена , т.е. тюрките. И се аргументира , че хич не върви да наречем Атила – „славянин” или „гот”.
И въпреки всичко му се струва, че българите имаме `тюркски` произход.
Относно термина „българи/болгары”. Според Торемен (тук ще превеждам дословно) – „самото нозвание произлиза от тюркските думи: сувар, булгар, берсула, авар. Между другото, сувари и берсула (???) са прадеди на волжките българи, които са обитавали планинските подножия на Кавказ и територии около каспийско море. Но с идването на арабите, тези племена се преместват на север и намират нова „Родина” в поречията на Волга и Кама (реки). Там те се смесват с основното население и създават държавата „Волжка България”.

По въпроса за „езичеството” явно има терминологична неяснота. Той влага в думата съдържанието „ДРУГОВЕРСТВО”, т.е. противопоставяне на Тенгрианството срещу всички останали общоприети религии. И смята за `новоезичници` всички, които се отклоняват от общоприетите вярвания.
(Забележка от мен: ние използваме друг термин : „ерес”, „секта” ...)
За първоизвор на НАШАТА ВЯРА той приема предположението (въпреки, че има и други мнения по въпроса), че е ШУМЕРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. (??!!!).
И сега също дословно ще преведа ... доста крайното му мнение за „братството”:
„Ще се повторя, Елтимире: не мога да приема за брат, човек , който изповядва нашата национална религия и вярва в Синьото Небе (например: при нас е ТЕНРЕ, а при славяните `РОД`) и не е `тюрк`по произход. Ние не сме глобалисти. Нашата религия си е наша и никой освен нас не може да я изповядва. Между другото, прадедите на днешните унгарци май са кумиките (народа от вимшата Дагестанска АСССР) или маджарите, които също водят началото си от тюрките.”
„Извод: Аз мисля, че историята на българския народ трябва да се гледа през призмата на тюркската световна история.
А как е СПОРЕД ВАС?”
............................
Това ни е написал Торемен.
А ето и отговора на Елтимир: „ Приемам твоето мнение за „езичниците” с една добавка: езичник е този, който слави Бога на родния си език. За разлика от поклонниците на семитските религии, при които се използуват семитски думи.
Ние сме по-древни от шумерите. Помисли над следното: и в нашата България както и около Волга има названия Сумер, Шумер, Шумерля и т. д. Две от шумерските племенах носят названия Утий и Гутий, точно като българските племена Ути-гури и Кути-гури. А на шумерски "Бог" е Дингир, Денгир. Това е много близко до думата Тангра. Тук при нас – на Балканите са открити глинени плочки , цели 1000 години по-стари от шумерските, а писмеността им напомня ранната шумерска писменост ... Има и други доказателства, на които няма да се спирам сега.
Според мен българският етнос се е формирал ТУК на Балканите на територия, които тогава е била огромна – около езеро, което впоследствие става Черно море. Със превръщането/ образуването и на Средиземно море (също бивше езеро) започва процес на миграция. Една малка част от народа ни тръгва на Запад, друга – на юг. Този поход продължава много столетия и спира при китайската граница. Самите китайци си признават, че именно заради Българите строят „Великата китайска стена”. А после историческите събития се развиват така, че ние започваме нов `поход`: към прародината ни.
........................................................

В момента обобщавам и другите коментари, писани на руски език в темата.

ЧЕТИ, `камбанке`. smil3dbd4e398ff7b.gif

Това съобщение е редактирано от ЛЕМС на 19.9.2005, 10:30
PMEmail PosterUsers WebsiteICQ
ЛЕМС
Публикувано на: 19.9.2005, 11:27
Quote Post

Участник

Участник # 26

ето интересен линк:

http://gumilevica.kulichki.net/maps/index.html#OT
Пълно е с карти към трудовете на Л.Гумильов. Има написана специална книга -"Древните тюрки". Ще потърся в нета има ли я на български език и ако я няма ... ще конспектирам най-възловите тези.

Избрах една карта, която ще хвърли яснота по темата тук. Разгледайте я тук:

http://gumilevica.kulichki.net/maps/ot3.gif

Eлтимир
Публикувано на: 19.9.2005, 12:45
Quote Post

Отдаден

Участник # 15

Картите са съобразени много повече с руските имперски стремежи и много по-малко с историческата истина. Но товя е само моето скромно мнение. Всеки е свободен да си вярва в каквото си иска.
PM
ЛЕМС
Публикувано на: 19.9.2005, 13:34
Quote Post

Участник

Участник # 26

QUOTE (Елтимир @ Sep 19 2005, 01:15 PM)
Картите са съобразени много повече с руските имперски стремежи и много по-малко с историческата истина. Но товя е само моето скромно мнение. Всеки е свободен да си вярва в каквото си иска.

Естествено, че е така, Колобъръ. Авторът на книгите е руснак и НЕ коментира историческите факти безпристрастно (а и споменава САМО източници, които потвърждават Неговата теза, за другите си `трайка`!!!).
Още от ученическо време мразя историята и ... толкова и я учех. Затова не претендирам за компетентност. А картите са добра БАЗА за изказване на различни мнения по темата: "Тюркските народи", поне ... според мен.
Вторият линк (жълтичката карта smil3dbd4e398ff7b.gif ) е особено подходящ за дискусия, нали?

Пък за `свободата` на Избора ТЕ ПОДКРЕПЯМ ИЗЦЯЛО!!!

И привечер ще пусна `нещичко` ... ма в отделна тема. Става ли така? Или пак ... да се "потопя" в мълчание?

чакар

Миро
Публикувано на: 19.9.2005, 14:47
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 503
Участник # 54
Дата на регистрация: 28-July 05

Хареса ми тази карта,особено когато видях къде чак са тюрките smil3dbd4d4e4c4f2.gif

" да се "потопя" в мълчание?"-ако мислиш да медитираш,ще те разбера,но иначе...пусни нещичко smil3dbd4ddd6835f.gif
PMUsers Website
ЛЕМС
Публикувано на: 19.9.2005, 15:04
Quote Post

Участник

Участник # 26

QUOTE (Миро @ Sep 19 2005, 03:17 PM)
Хареса ми тази карта,особено когато видях къде чак са тюрките smil3dbd4d4e4c4f2.gif 

" да се "потопя" в мълчание?"-ако мислиш да медитираш,ще те разбера,но иначе...пусни нещичко smil3dbd4ddd6835f.gif

Друго имах впредвид, "колега" smil3dbd4e398ff7b.gif
Нещо все нервя Колобъра напоследък и го питах (`завоалирано` smil3dbd4e398ff7b.gif ) дали да престана на пиша по темите. Ако преча - ще се "изнеса" по дяволите дори.

Иначе мислех да `пусна` ...ТЕМИЧКА за коментар на обратното на робско поведение.
Ти така ли го разбра наМЕРЕНИЕТО МИ или се гъбаркаш с мен?

"БулДОГ"

П.П. за картите: И аз ги гледах с такива`очи`, Миро.

smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif
Миро
Публикувано на: 19.9.2005, 15:51
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 503
Участник # 54
Дата на регистрация: 28-July 05

ЛЕМС,не се гъбаркам,пиши!
Всички сме малко или много изнервени,особено тези дни напрежението е огромно,пък и всеки си има проблеми.
PMUsers Website

Topic OptionsСтраници: (3) 1 [2] 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
bohi 11/11/2025
rodop 30/8/2025
RuMan 27/7/2025
Венци1 12/7/2025
Лъчезар 19/6/2025