www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> Благодаря ви, за добрите ви думи.

Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Благодаря ви, за добрите ви думи.
Йордан_13
Quote Post

Админ

Група: админ
Съобщения: 17 942
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

QUOTE (Елтимир @ Mar 6 2007, 08:19 PM)
QUOTE (Fanagoria @ Mar 6 2007, 01:52 PM)
Тук под един от материалите имаше коментар-прозрение, че Исус сигурно е бил Тенгрианин. Понеже много четох Библията и Новия завет, преди да реша да се кръстя в Православието (на 26 години), реших, че макар Библията като четиво изобщо да не ми допада (не съм чела по-кръвожадни истории), Новият завет всъщност въплъщава друго послание, което приех със сърцето си.
Днес съм склонна да вярвам, че това послание е на Тангра.

Не, Иисус не е бил Тенгрианин. той бил пратен да отърве юдеите от техния демон Йехова. За наш срам, самият юдаизъм индиректно е бил предизвикан от Тенгрианството. От един млад и неопитен жрец на Атон, който объркал заклинанията. Индиректното е, че култът към Атон в древния Египет бил създаден под силното влияние на Тенгрианството. В Православието обаче, по-точно в неговия български вариант можем да открием много Тенгриански черти.

И аз съм на това мнение. Докато будизмът се формира обладавайки определен сектор от Тенгрианството, идеята за Атон или Атум в Египет - Един Единствения е една доста по-цялостно въплътена негова същност, защото не става въпрос само за културата, става въпрос и за идеята за държавността, династическото фараоново начало и т.н.

Всяка по-късна религия, монотеистична или не е била по-някакъв начин повлияна от изначалния монотеизъм-Тенгрианството.
PMEmail Poster

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
Теодор 24/4/2026
bohi 11/11/2025
rodop 30/8/2025
RuMan 27/7/2025
Венци1 12/7/2025