www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Галерия

Списък от албуми :: Последно качени :: Последни коментари :: Най-гледани :: Най-високо оценени :: Търсене

Галерия > Български артефакти, надписи и символика 
Обратно към предишната страница Покажи/скрий информацията за снимката Започни слайдшоу ФАЙЛ 8 от 286 Изпрати снимката по email Вижте предния файл Вижте следващия файл
Натиснете,за да видите снимката уголемена
Провадия-Солницата Глави на антропоморфни фигури
"Сред най-впечатляващите праисторически находки, включително и от Провадия-Солницата, са антропоморфните и зооморфните изображения. Тук обръщаме внимание на три сравнително малки къснохалколитни (4600 – 4350 г. пр. Хр.) керамични находки – две антропоморфни и една зооморфна глава, открити в северната периферия на селищната могила.
Първата е антропоморфна глава, част от куха фигура. Лицето ѝ е предадено чрез две конкавни полета, които моделират релефния нос. Цялата лицева повърхност е кафява излъскана. Очите са запълнени с бяла инкрустация, а темето, тила и частично ушите са покрити с червена боя. Ушите са пробити с по три хоризонтални дупчици, а на темето има четири вертикални отвора, групирани два по два. Устата е представена чрез дъговидна резка. Над нея с две ямички е маркирана долната част на релефния нос. Под устата в хоризонтален ред са нанесени три ямички. Находката е открита в културен пласт над останките на втората укрепителна система.
Втората антропоморфна глава също е част от куха фигура. Лицето е представено чрез две конкавни полета, моделиращи носа. Темето е силно изпъкнало като шапчица-корона, покрита с червена боя. Отделено е от останалата част на главата с незатворена врязана окръжност, разположена над челото и изпъкналия нос. Очите са представени чрез врязани елипси, в които са вписани запълнени с бяла боя врязани окръжности. Ушите са малки, пробити с по един отвор. Тази глава също е намерена в културен пласт над останките на втората укрепителна система."
Оцени тази снимка   (общ рейтинг : 0 от 5 с 1 гласа)
Боклук
Слаба
Средна
Добра
Отлична
Велика
Детайли за снимката
Заглавие:Провадия-Солницата Глави на антропоморфни фигури.jpg
От албума:Български артефакти, надписи и символика
Добавена от (на фотоапарата за още):Йордан_13  
Оценка - 1 глас(а):
Ключови думи:
Големина:480 КБ
Качество:2048 x 1681 пиксели
Отваряна в цял размер:30 пъти
Изпратена по ел.поща:0 пъти

Изпращач Коментар
Йордан_13
Публикуван на: 19/9/2022 9:20  Обновен на: 19/9/2022 9:20
Администратор
Регистиран: 10/8/2006
От:
Публикации: 15556
 Отг.: Провадия-Солницата Глави на антропоморфни фигури
За втората керамична глава от фигурка, можем да предположим, че е изображение на древният протоевреин с таа кипа на главата;))) Тъй са шегувахме с един приятел, тъй като тази фигурка не е изолиран случай. Хубавото е, че нема как да изобразява протоевреин, тъй като Авраам е родоначалието на евреите, а той е живял около 2000 г. пр. хр. Па нали и точно Провадия послужи като основание да се спонсорира през 2007-2008г., филма "Еврия", с който евреите изявиха претенции към тези земи, а ние им дадохме отпор! Най-вероятно става въпрос за вид "нимб", символ на жреческа посветеност със събуден седми център! Aко фигурата е била женска, това е Умай Биче Артимас като управляваща двете древни матриархални български държави. Совата/Бухала също трябва да се разглежда като неин нощен символ. Неслучайно гърците го усвояват като символ на Атина Балада (От Ене, От Ана в тенгриянството и оттам Атина при елините; Балада - прозвище на Умай, откъдето и Палада при елините)


[ xcGallery powerd by dev.xoops.org ]