www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Галерия

Списък от албуми :: Последно качени :: Последни коментари :: Най-гледани :: Най-високо оценени :: Търсене

Галерия > Български артефакти, надписи и символика 
Обратно към предишната страница Покажи/скрий информацията за снимката Започни слайдшоу ФАЙЛ 5 от 282 Изпрати снимката по email Вижте предния файл Вижте следващия файл
Натиснете,за да видите снимката уголемена
Златен пръстен orig_75536aacf218459b7555d8ec90a57b2d
Aко е на владетел, той е кана колобър. И пръстена е във връзка с функцията му на колобър. Защото, ако беше на кана субиги, изображението, нямаше да е толкова стилизирано и схематизирано. Според тенгриянската традиция в отвъдното, в света на Чулман, (реката Корун) може да се присъства само с маска! Сега, забележете, говоря, не за тракийска, хахахаххаха, а за тенгриянска религиозна традиция и съответно колобърска традиция на древните българи респективно съвсем нормално е в Одриското царство, владетелите с ранга "кана колобър", които са под прякото влияние на Българска Скития, да бъдат погребани и те със златни маски;))) Така, че тук става въпрос за изображение на кана колобър с маската му и за участието му в ритуал свързан с пътуване в света на предците. Позволявам Ви, да ме откраднете;)))

https://www.mediapool.bg/zlaten-prasten-na-ezicheski…

Златният пръстен на езически владетел от първата половина на ІХ век е открит в първата българска столица Плиска при разкопки на кръгла каменна площадка, която е заемала важно място в историята на града. През 2021 г. при разкопките на това място е открит златен солид на византийския император Теофил от 831 г. На следващата година там е открит златен пръстен-печат с изображение на езически владетел. Археолозите не се наемат да кажат дали е бил на някой български хан, защото не искат да правят спекулации. По това време начело на българите е хан Омургтаг (814 - 831 г.), след него се възкачва синът му хан Маламир (831 - 836 г.), а след това престолът е зает от хан Персиян (836 - 852 г.).

На плочката на открия пръстен е изобразено лице на мъж с диадема на главата и дреха с копчета и с украса от кръгли апликации. Теглото на бижуто е 26.8 грама, а диаметърът на пръстена е 2.7 сантиметра.
Оцени тази снимка   (общ рейтинг : 0 от 5 с 1 гласа)
Боклук
Слаба
Средна
Добра
Отлична
Велика
Детайли за снимката
Заглавие:Златен пръстен orig_75536aacf218459b7555d8ec90a57b2d.jpg
От албума:Български артефакти, надписи и символика
Добавена от (на фотоапарата за още):Йордан_13  
Оценка - 1 глас(а):
Ключови думи:
Големина:1115 КБ
Качество:2362 x 2142 пиксели
Отваряна в цял размер:28 пъти
Изпратена по ел.поща:0 пъти


[ xcGallery powerd by dev.xoops.org ]