www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Галерия

Списък от албуми :: Последно качени :: Последни коментари :: Най-гледани :: Най-високо оценени :: Търсене

Галерия > Българска история 
Обратно към предишната страница Покажи/скрий информацията за снимката Започни слайдшоу ФАЙЛ 4 от 188 Изпрати снимката по email Вижте предния файл Вижте следващия файл
Натиснете,за да видите снимката уголемена
Клането на СтараЗагора
Българи
4 ч. ·
НЯМА ДА ЧУЕТЕ И ДУМА ПО ТЕЛЕВИЗОРА ЗА ТОВА.
⬤ 146 ГОДИНИ ОТ КЛАНЕТО В СТАРА ЗАГОРА.
НА ДНЕШНИЯ ДЕН НАСЕЛЕНИЕТО В ГРАДА Е НАД 25500. САМО СЛЕД ПЕТ ДНИ ЩЕ ОСТАНАТ ПО-МАЛКО ОТ 1000 ЖИВИ БЪЛГАРИ. ТОВА НЕ Е АНТИ-ТУРСКА ПРОПАГАНДА. ДНЕШНИТЕ ТУРЦИ НЯМАТ ВИНА ЗА ЗВЕРСТВАТА НА ТЕХНИТЕ ДЕДИ.
ТОВА Е САМО ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ.
Турската армия и башибозука на Сюлейман паша (евреинът Соломон Леви) избиват 14 500 българи от града и селата, а други 10 000, млади момчета, девойки и жени са отвлечени живи в Турция. (не се чудете от къде са русите и бели актьори из турските сериали). Значителен брой българи са избити и в старозагорските села по пътя към Стара Загора. Напълно е избито населението на Раднево (4000 души) и с. Любенова махала (1000 души). Подобна е съдбата на Нова Загора и други селища в района.
Според свидетелствата на професор Любомир Костов, записани от неговия баща Димитър, наред с турците участвали и кърджалии, които били подпомагани от евреите в града. Според записки на очевидци, хора са одирани живи, печени на кол, приковавани и разпъвани на кръст. На бременни са разпаряни коремите и са вадени неродените деца. По заповед на Сюлейман паша бил образуван специален лагер на мястото на днешния паметник на Свети Георги, където войниците дни наред изнасилвали заловените жени, млади момичета и деца и измъчвали по най-дивашки начин. Карали ги да им играят голи хоро и садистично се гаврели и забавлявали с нещастните жени, загубили семействата си. След издевателствата тези жени и момичета били откарани като роби в Цариград и Одрин.
(Документите и разказите на очевидци са събрани в сборника „Пъкленият ритуал. 125 години от Старозагорското клане“, Донка Йотова.)
В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. Изколват и събралите се в „Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Храмовете са обстрелвани с артилерия и изгорени. Това е най-голямото документирано клане в българската история и един от най-трагичните моменти за Третата българска държава.
Градът е изгорен до основи и обезлюден. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България, където престояват до пролетта на 1878 г. Много от тях не се завръщат повече в Стара Загора. Тогавашните съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град.
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ!
ПРОСТЕНИ ДА СА УБИЙЦИТЕ!
СИЛНИЯТ НАРОД ПОМНИ И ПРОЩАВА!
Има и едно положително следствие от клането в Стара Загора.
Известно е, че Сюлейман паша имал за задача да прехвърли Балкана и да отиде на помощ на Осман паша обкръжен от руската армия в Плевен. Това ако е било осъществено войната свършва с тотално поражение за Русия, а Плевен и повечето български градове щяха да последват съдбата на Стара Загора. Милиони българи щяха да бъдат изклани както бяха изклани арменците през 1915 г. и гърците в Мала Азия през 1922 г.
Но Сюлейман разбира, че малкия отряд от български опълченци се укрепва на Шипка. Той е можел спокойно да избере да мине през други два неохранявани прохода, като дори този към Троян е по-бърз нисък и по-удобен за преминаване с оръдия.
Обаче той се подвел по лесната победа и пировото клане в Стара Загора и нарочно тръгва към Шипка за да изколи останалите разбунтували се неверници. Смятал го за толкова лесно, че дори пише писмо до султана, че вече е прехвърлил Балкана. Но в Шипка удря на камък.
Може да се каже, че жертвите в Стара Загора спасяват жителите на Плевен от клане и нещо повече, със спирането на Сюлейман при Шипка се дава време на русите да превземат Плевен и така се обръща хода на войната изцяло в полза на руската армия.
Оцени тази снимка   (общ рейтинг : 2.5 от 5 с 18 гласа)
Боклук
Слаба
Средна
Добра
Отлична
Велика
Детайли за снимката
Заглавие:Клането на СтараЗагора.jpg
От албума:Българска история
Добавена от (на фотоапарата за още):Йордан_13  
Оценка - 18 глас(а):
Ключови думи:
Големина:440 КБ
Качество:739 x 740 пиксели
Отваряна в цял размер:99 пъти
Изпратена по ел.поща:0 пъти
Изпращач Коментар
Петър.
Публикуван на: 17/7/2023 19:53  Обновен на: 17/7/2023 19:53
Регистиран: 29/3/2013
От:
Публикации: 448
 Отг.: Клането на СтараЗагора
“…ПРОСТЕНИ ДА СА УБИЙЦИТЕ!
СИЛНИЯТ НАРОД ПОМНИ И ПРОЩАВА!…”

Кой евреин е писал този пост? Евреи! Тангра Вижда! НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРОСТИ!
Винаги ще помним, да! Но няма само да запомним инструмента, а именно шибаните турци, но и двигателя - вас!
Йордан_13
Публикуван на: 16/7/2023 9:53  Обновен на: 16/7/2023 9:53
Администратор
Регистиран: 10/8/2006
От:
Публикации: 16229
 Отг.: Клането на СтараЗагора
Това не е така! Днешните турци носят историческата вина и отговорност на прадедите си. Нима си мислите, че те не искат същото? Жестоко грешите. Те искат същото! Просто, момента за тях, още не е дошъл. Турчина е "комшу", да, но това "комшу" има тънък подтекст, казва се, когато не е дошло времето за калъча над каурете, гат дой времето за калъча над каурете, тогава вече нема "комшу". Доста хора, днес са много заблудени, но това е добре. Овцата е за тва, да бъде изядена от вълка


[ xcGallery powerd by dev.xoops.org ]