www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

Тенгрианство и Саракт: Сказание за Чулман. Част Втора. Илат ъръ или Песен за Илат  
Автор: Admin
Публикуван: 24.12.2016
Прочетено: 389 път(и)
Размер: 2.15 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 
По случай Българската нова година, годината на Огнения Петел, се публикува втора глава от епосa „Сказание за Чулман” (превод на Зент Буржан колобър)

Епосът „Сказание за Чулман” е живото Предание на Българския исторически път и дух, материализирано за поколенията като Свещено Писание; като Свещено Писание „Сказание за Чулман” е непресъхващия оптимизъм, че Бъдещето принадлежи на Българина!

Втора глава от епоса започва с описание на предпотопната обстановка в Сувар и самия Потоп, който става при кан Балъш, 63-тия цар на Сувар. Епохата, предшестваща Потопа, е епоха на духовен упадък, силно религиозно разделение и противопоставяне, съпроводено с братоубийство. Духовният упадък е следствие на това, че почитта към Тангра е забравена и на преден план е излязла почитта към два алпа – тархана на алпите Мар и Чулман. Тази почит е в основата на силно религиозно разделение и противопоставяне, като привържениците на Чулман са гонени и изселвани от тези на Мар, а тези на Чулман противостоят на тези на Мар.
Тарханът на алпите Мар създава Златното руно (заради което е и Похода на аргонавтите), когато кан Атряч създава първия курган и го посвещава на Мар. Срещата на Атряч с Мар дори води до промяна на времето, в което се чества Българската нова година. Атряч започва война с царя на Египет (Мамил) Хараб и го побеждава, вземайки трона му. В отговор на това, Хараб като служител на Яга по негов съвет, изсипва една кана с нечистотии в свещената река Тангра Су, за да разгневи нарочно алпа Чулман. Така той си връща престола в Мамил (Египет). Но самият Мар се изплашил, че Тангра ще разбере за прегрешението му тайно да разреши на хората да се заселят в Сувар. За да заличи това свое земно дело, той заповядва на Чулман да потопи целият Сувар под вода, за да унищожи хората в него. Преди това заповядал на своите любимци в лицето на кан Атряч, да си построят кораб и да се качат в него, без да им казва какво ще се случи. Потопа се образува, когато Чулман разлива широко водите на реките Тангра и Куа-Бурат, като същевременно ги съединява. Така възниква Ек-Дингез - Бяло море или още Егейско море.

По-нататък? По-нататък „приятно четене”, на всички будни Българи!
 
Сваляне за Тенгрианство и Саракт: Сказание за Чулман. Част Втора. Илат ъръ или Песен за Илат
ІІ. Илат ъръ или Песен за Илат.zip
downloads Файлово описание:
Няма описание на файла.

downloads 132  Размер на файла 226.74 KB  Файлов Mimetypeapplication/x-zip-compressedКачено: 25.12.2016
Материалът е оценен на 0.00 (0 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание