www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

Философия: Вълшебната пръчица  
Автор: Admin
Публикуван: 14.07.2005
Прочетено: 2298 път(и)
Размер: 5.81 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 

Идрис  Шах

 

ВЪЛШЕБНАТА  ПРЪЧИЦА

 

(из “Вълшебният манастир”)

 

            В някои култури съществуват легенди, в които се извършват чудеса с помощта на махването с вълшебна пръчица или вълшебен жезъл. В други легенди те се правят от дух, затворен във вълшебен пръстен. Предметите варират - понякога това може да бъде например меч, друг път - чаша. И първоначално те са притежание на странни, свръхестествени създания, наричани по различен начин.

            Хората винаги са изпитвали интерес към подобни предмети и са се опитвали да ги търсят.

            А защо е толкова трудно да бъдат намерени? Защо изглежда невъзможно да се влезе в контакт със съществата, създаващи или използуващи такива чудесни предмети?

            Ще ви кажа. И можете да ми вярвате.

            Много-много отдавна, когато тези истории едва се били появили, мъдреците, които ги разказвали, казвали в открит текст, що за предмети са това и кои са тези същества.

            Но тази информация дотолкова не съответствувала на онова, което си въобразявали относно магическите предмети и могъщите създания хората, тя толкова унижавала тяхната гордост, че те се обърнали срещу разказвачите и мнозина били убити.

            Оттогава истинската природа на предметите се крие и знанията за тези същества се пазят в тайна, за да бъдат предпазени от примитивни интерпретации и да се подтикнат най-разрушително настроените хора да се присмеят на самата идея като примитивна, нелепа и лъжлива.

            Ако искате да запазите храната си от алчните, кажете им, че тя е отровена. А още по-добре - дайте им възможността да си мислят, че са толкова умни, че могат сами да открият за себе си нейната вредност или безполезност”.

 
Материалът е оценен на 9.33 (3 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание