www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

Философия: Кога човек среща самия себе си  
Автор: Admin
Публикуван: 14.07.2005
Прочетено: 2400 път(и)
Размер: 8.04 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 

Тарикави

 

КОГА  ЧОВЕК  СРЕЩА  САМИЯ  СЕБЕ  СИ

 

            Една от най-големите трудности за човека представлява същевременно най-очевидният му пропуск. Това може да бъде поправено, ако някой се погрижи за това да я посочва достатъчно често и достатъчно съзнателно. Тази трудност се състои в това, че човек описва самия себе си, когато счита, че описва другите.

            Колко често вие сте чували хората да говорят за мен: “Аз считам този човек за Кутб (Полюс) на Века”. Има се предвид, разбира се “аз считам този човек…”.

            Той описва собствените си чувства или убеждения, докато ние може би искаме да знаем нещо за самото лице или предмет, който бива описван. Когато той казва: “Това учение е хубаво”, всъщност има предвид: “Това, изглежда, ми подхожда”. Но ние бихме могли да искаме да узнаем нещо за учението, а не за това, какво той мисли относно това, как даденото учение му влияе.

            Някои хора казват: “Но всяко нещо може действително да се опознае по неговите проявления. Защо да не видим, как то влияе върху човека?”. Повечето хора не разбират факта, че влиянието, например на слънчевата светлина върху дърветата, е нещо постоянно. За да опознаем природата на учението, ние би трябвало да познаваме природата на дадения човек, върху когото то оказва въздействие. Обикновеният човек не може да знае това. Всичко, което той може да знае, е онова, което този човек счита за влияние върху себе си. При това той няма осъзната представа за това, какво представлява “той самият”. Тъй като външният наблюдател знае още по-малко от описващия себе си човек, ние оставаме с едни напълно безполезни доказателства. Ние нямаме свидетели, на които бихме могли да се доверим.

            Помнете, че дотогава, докогато се запазва това положение, винаги ще се намират един и същ брой хора, казващи: “Това е чудесно”, имайки предвид: “това е загадъчно”. “Това е загадъчно” в действителност означава: “На мен това ми се струва загадъчно”. А “това е чудесно” означава: “На мен това ми се струва чудесно”.

            Наистина ли ви харесва да бъдете такива?

            На много хора това им харесва, макар те енергично да твърдят противоположното. Бихте ли искали да имате способността да проверявате, кое нещо в действителност е чудесно или загадъчно или нещо от този род?

            Вие сте способни на това, но не тогава, когато си въобразявате, че можете да го правите без всякаква практика, без всякаква тренировка, намирайки се в най-пълна неувереност относно това, какво всъщност представлявате и защо не обичате едни неща, а обичате други.

            Когато сте намерили себе си, вие можете да притежавате знание. Дотогава ще имате само мнение. Мненията се основават върху навика и върху онова, което вие възприемате като подходящо за себе си. Изучаването на Пътя изисква постоянни срещи със себе си. Вие още не сте срещнали себе си. Единствената изгода от това, че засега вие се срещате с други хора, се състои в това, че някой от тях може би ще ви запознае с вас самия. Преди да направите това, вие навярно ще си въобразявате, че сте  се срещали със себе си многократно. Истината обаче се състои в това, че когато действително срещнете самия себе си, ще заложите за постоянно върху знанието, а това е такъв опит, подобен на който на земята няма.

 

 
Материалът е оценен на 9.75 (4 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание