www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

Идеология: Патриоти и националисти  
Автор: Eлтимир
Публикуван: 10.03.2006
Прочетено: 7352 път(и)
Размер: 2.18 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 
Какво е национализъм и какво е патриотизъм? Ами то става ясно от произхода на думите. "Патриотизъм" идва от "патриа", "Отечество". "Национализъм" - от "нация". Тоест патриотът е човек, който обича своето Отечество. А националистът поставя интересите на нацията преди всичко. Ще кажете, че особена разлика няма. Там е работата, че има.
Кирил Рашков от с. Катуница, известен като Цар Киро, например е български патриот. Той много обича България. Затова иска да я направи циганска държава. Да я превърне в част от своя цигански етнос. Можем ли да кажем, че Киро от Катуница е български националист? Подобно е положението при Соломон Исак паси, който пък иска да прави от България Еврия - Новия Израел. Ционистът българомразец Паси е български патриот, който много обича нашата българска земя.
Тези принципи са особено важни, ако искаме да разберем същността на интернационалния и космополитичен патриотизъм. Както комунистите - интернационалисти, така и демокрадците - космополити могат да бъдат патриоти. Те напълно искрено могат да обичат своята страна. Някои от тях даже обичат и държавата си. Като Тодор Живков, например. Само че за тях нацията не е нищо. Тодор Живков искаше да види една силно индустриализирана България с многобройно население. Но тъй като урбанизацията, преселението на хората от селата към градовете на практика се отрази върху раждаемостта, Живков реши да си внесе население. И си внасяше. Цигани от съседните и недотам съседни страни. Ето как антинационалистът Живков беше патриот. И патриотизмът изобщо не му пречеше да мрази българската нация.
Разбира се, имало е друг тип български патриоти. Такива като Георги Сава Раковски и Васил Левски, които са били и големи български националисти. Патриотизмът може да отрича национализма, но може и да го допълва по един чудесен начин.
Защо се спирам на темата? Защото стреснати от успеха на Атака, немалко демокрадци и комунисти започнаха да ни обясняват колко искрени и убедени националисти са. Какъв пламенен патриотизъм изповядвали и въобще колко ще загубим, ако не им повярваме и не тръгнем след партиите им. Тяхната задача е да ни убедят, че трябва непременно да им повярваме. А дали наистина ще им повярваме, това вече си е наша работа.
 
Материалът е оценен на 7.80 (15 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание

Изпращач Коментар
Ахинора
Публикуван на: 21/2/2007 21:08  Обновен на: 21/2/2007 21:08
Често участвал
Регистиран: 18/2/2007
От:
Публикации: 108
 Патриотизъм и национализъм
Аз винаги съм смятала тези две думи за синоними и съм доста шокирана от това разграничение.Но това не значи,че го смятам за невярно. Разбирам,че трябва едновременно да сме патриоти и националисти и вярвам,че повечето форумци са точно това.