www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

Разкази : Подстрекателско  
Автор: Admin
Публикуван: 31.12.1998
Прочетено: 1534 път(и)
Размер: 15.32 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 

ПОДСТРЕКАТЕЛСКО

/Всяка прилика с положението в днешна България е неслучайна и преднамерена/

            - Братя во Христе, идвам направо от съдебната зала. Осъдиха го на 33 години затвор. Справедливо го осъдиха, така и трябваше. Прокурорът искаше всеизгаряне, но Светият отец се показа милостив. Този безумец дори не направи опит да осъзнае, че със своите действия подкопава самите устои на нашата млада теокрация. Като си помисля, че без малко и аз щях да попадна в неговите мрежи, тръпки ме побиват. Слава Богу, успях да докажа, че съвсем слабо сме се познавали, и че никога не сме обсъждали опасни теми.

            - Я най-добре разправи как започна всичко. Нали бяхте приятели, ти го познаваше отлично, а той нямаше вид на такъв. Какво го е накарало да си продаде душата на нечестивия? Хайде, разправяй, за да знаем от какво да се пазим!

            - Този ненормалник, този безумец, този глупак докопал отнякъде стари недоизгорени книги, ровил се из тях и някъде прочел, че уж съществували измишльотини, наречени болести...

            - Какво означава това?

            - Представете си само - организмът на човека, това Божие творение можел да се повреди! Дори единствено заради тази хула заслужаваше да го пратят на кладата. Нима Бог може да се повреди? А писано е: "И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. И Бог ги благослови." /Битие, глава първа/ Какво по-голямо доказателство от Светото Писание искаше проклетият му идиот?

            - Тежък случай! Да обсъжда работата на човешкия организъм! Да обсъжда работата на самия Господ Бог! Не мога да повярвам...

            - Не съм допускал, че може да е такъв простак, изглеждаше толкова набожен и интелигентен.

            - Не, не си мислете, че което ви разказвам е всичко. Същият кретен, същият подлец твърдеше, че когато Бог, в съгласие с известни единствено Нему цели реши едно отделно човешко тяло да се държи не както останалите тела, промяната трябвало да се отстрани. И че не Свети арахангел Михаил прибира човешките души по заповед на Бога, а хората умирали от болести, от старост и от нещастни случаи. И че сега, когато Всевишният прибира при Себе Си много Свои чада наведнъж, това не било по Божия воля, а заради някаква си "болест", която той наричаше "Сатурнианска чума".

            - И какво като Бог ни прибере? Писано е: "Той освободи душата ми от гроба и животът ми вижда светлина. Ето, всичко това върши два - три пъти с човека." /Иов 33:28 - 29/ Бог ни взема при Себе Си и ни връща обратно когато Той реши. Нищо страшно няма, а и затова сме Неговите чада - да Му се подчиняваме. Няма да вземем и ние да се правим на богове, я!

            - Да, ама Богохулникът казваше, че чумата не била от Бога.

            - Ами от кого може да е? "Ония, които са на небето знаят всичко, което става на земята." /Енох 3:1/ Ако дяволът, да бъде триста и три пъти проклет реши да ни изпрати някакво зло, Бог, Който ни е благословил ще изпрати Своите ангели, и те веднага ще долетят на белоснежните си криле. Ами Света Богородица? Тя нима няма да се застъпи за нас пред своя Син? Какво си въобразява тоя!

            - Невероятно! Бог ни осенява с милостта си, а той - мръсникът му с мръсник ще...

            - Не бързайте, следва най-страшното. Не зная вие как го намирате, но моят ум въобще не е в състояние да го побере! Този луд призоваваше да се опълчим срещу Бога и наричаше това "лечение". Той стигаше дотам, та  твърдеше че съществували някакви си "лекари", които "лекували болните" /Господи, прости ми богохулството!/ в далечното минало. Бълнуваше за лекарства и... трудно ми да го произнеса - за операции.

            - Тези лекари да не са били офицери от Сигурността?

            - Не ме прекъсвай, става дума за съвсем друго. Според Лудия, лекарите разрязвали богоподобното човешко тяло и изрязвали "болните" участъци.

            - Ужас!

            - Не ви лъжа, той и пред съда го потвърди, не се отрече от думите си. Вие изобщо не сте в състояние да се сетите каква невъобразима щуротия каза той. Представете си само, хора разпаряли коремите на други хора, при това невинни, без да им се търси сметка за престъплението. Напротив - уважавали ги и ги награждавали. Ясно, че си измисляше, но във фантазиите му поне да се намираше и грам логика. Мъчеше се да убеди уважаемия съд, че тогава, в онези мрачни времена имало даже институция, наречена "здравеопазване", намираща се под конрола на Държавата и провеждаща открито богопротивната си дейност. И че Светата Църква, да пребъде во веки веков, не само не преследвала, но даже благославяла заговорниците и им съдействала. И че... Хей, не се смейте! Аз ви говоря сериозни неща, а вие... И че имало цели сгради, наричали ги болници, където се извършвала сатанинската дейност. Включително операции! И че Църковна сигурност никак не реагирала, а напротив - сама се ползвала от болничните услуги.

            - Хайде, стига глупости!

            - Ама аз само ви разправям какво мен са ме убеждавали, самият аз и думичка не вярвам от бълнуванията на оня мизерник! Ако наистина беше вярно, ако действително е имало толкова много хора, заговорничещи срещу Бога, то Бог би унищожил човечеството. Не е ли така?

            - Невероятно! Той и самото съществуване на Църквата би отрекъл. Сигурно затова отец Канабис Романски изглеждаше толкова разярен, когато на последната си проповед заклеймяваше Безумеца.

            - Свят човек е отец Канабис. Не позволи на гвардейците от Службата за църковна сигурност да изземат стъклениците на Лудия, ами нареди веднага да изгорят цялото му имущество, за да не се осквернят.

            - И книгите ли изгориха?

            - Ти как мислиш? Знаеш какво се случва, когато Църковна сигурност намери у някого книги.

            - Ако ме питат мен, по-хубаво ще е да ни ги дадат на нас, да се греем. У дома са останали още съвсем малко пластмасови отпадъци и повече няма с какво да палим печката.

            - Млък бе, говедо! "Лунен връх" е пълен с умници като тебе. Да не искаш и мен да ме пратят там, само защото съм те слушал какви ги дрънкаш?

     - Спокойно братя, спокойно. Всички ние тук до един сме смирени християни, и никой от нас не съчувства на Лудия. А най-малко имаме желание да се срещаме с Църковна сигурност.

     - Тоя тип още малко щял да каже, че и Църковна сигурност не съществува!

     -  Ами да! И Църквата, и Държавата отричаше той. Лекари и болести... И малките деца знаят, че член 108 от Наказателния кодекс винаги е съществувал. И преди, когато сме били демокрация, и още по-преди, когато сме били народна демокрация и развито социалистическо общество, и най-още по-преди... Член 108 винаги и при всички обстоятелства е съществувал, пише го във всеки учебник по история. Това е факт, неподлежащ на никакво съмнение: "Който изразява съмнение в дейността на Бога; който критикува функциите на църковния, на държавния или на човешкия, сътворен от Бога организъм; който проповядва атеистична, чуждоверска или друга антитеократична идеология се наказва с лишаване от свобода от 3 до 33 години или с публично изгаряне на клада". Още ли ви трябва?

     Такъв монолог течеше в кръчмата "12-те апостоли" на малкото градче Иисусово. Беше лето Господне 2998-мо, четвърти декември. Наоколо бушуваше Сатурнианската чума, която само след няколко месеца щеше да унищожи цялата човешка раса. Единственият човек, способен и годен да пресече заразата в самия й зародиш стискаше безсилно юмруци зад дебелите бетонни стени. Тълпата отвън коментираше и се подиграваше.

     Още съвсем малко оставаше да се подиграва.

  

Ангел Грънчаров,
1999 година

 
Материалът е оценен на 0.00 (0 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание