www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Цитат
"Човек е истински мъдър тогава, когато знае, че не знае нищо."
--Сократ

Още цитати...

от света : Ислямът срещу Тенгрианството
Публикувано от Eлтимир на 17.10.06 (2550 прочита)

ТЕНГРИАНСТВО

"По своята същност неоезическа групировка, поставила си за цел цел да възроди доислямските вярвания на татарите. Инициаторите са в основната си претърпели фиаско лидери на националистически движения. В резултат на неуспеха на идеята за бързо създаване на независима татарска държава част от ръководството на националното движение, попаднали в положението на пълководци без армия, те се обидили на народа и на изповядваната от него религия, издигайки странна аргументация.
По тяхното мнение, Ислямът е виновен за «робската психология» на татарите и за «нежеланието им да се борят за независимост», а не техния личен непрофесионализъм и невежество. Тенгрианите издигат аргумента, че «семитската» религия Ислям е чужда за татарите и затова пречи на тяхната свобода. В тази връзка само завръщането към езичеството ще освободи татарите, твърдят те.


Остава да се надяваме, че инициаторите на това абсолютно изкуствено по произход явление, нямащо никакви духовни корени, навреме ще се осъзнаят и ще прекратят най-малкото безполезния разкол. Нали е ясно, че Аллах Тегале, по-персийски наричан Ходай Тегале, по руски е наричан Всевишний Бог, по татарски звучи като Тенре Тегале, и това, разбира се е, Един Единен и Единствен Създател на всичко съществуващо. Той не може да носи племенен характер, и този въпрос някак си даже е неловко да го обсъждаме в XXI век.
Привържениците на Тенгрианството издават в град Набережние Челни /родният град на Леонид Брежнев, бел. Ред./ вестник «Безнен юл», в който се проповядва идеята за създаване на «татарска първобитна религия». Лидерите на групата, както по всичко личи, напълно сериозно се виждат като бъдещи шамани и камове."

Послеслов на българската Редакция:
Имамите, разбира се, са в правото си да бранят своята вяра. Само че и ние имаме право да браним нашата. А в случая става дума не само за вяра, но и за народностно съзнание. Защото Тенгрианите в Татарстан, Чувашия, Башкортостан и Балкария постепенно напускат орбитата на пантюркизма и се завръщат в орбитата на панбългаризма. А това последното изобщо не ни е безразлично.

Оценка: 9.00 (12 гласа) - Оцени -


Други новини
1.11.23 - СКАНДАЛНИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪВЕТНИК УЗУНОВ НА СПА-ХОТЕЛ С РУСКИЯ ПОСЛАНИК
6.10.23 - Тенгриянският шаман Габишев затворен в лудница
10.09.23 - Кан Угедей за преложението да приеме исляма
9.09.23 - Регистрациите в сайта
2.09.23 - Главсека на МВР уволнен заради теч на информация към убиеца на Трактора


Изпращач Коментар
Анонимен
Публикуван на: 4/1/2007 18:40  Обновен на: 4/1/2007 18:42
 Отг.: Ислямът срещу Тенгрианството
Току що се регистрирах в този сайт и тъй като не вярвам в случайности, мисля, че и това не е случайност.
Мисля, че темата не е зададена коректно, а реципрочно, защото от изказаните мнения разбирам, че всъщност "Тенгрианството е против исляма". Ще задам въпроса защо?

Изпращач Коментар
Севар
Публикуван на: 5/1/2007 0:20  Обновен на: 5/1/2007 0:20
Регистиран: 11/7/2005
От: Варна, България
Публикации: 2371
 Отг.: Ислямът срещу Тенгрианството
Не си разбрал. Как Тенгрианството да бъде против Исляма!? Може да се говори, че дадена група хора е против някаква чужда за тях религия. Но да се говори, че една религия е против друга - това вече е над нас. Може би трябва да попиташ защо конкретно тези хора са се възпротивили на Исляма? Да не би да им е писнало да обрязват децата си по юдейски тертип? Ако желаеш, може да отвориш тема във форума, за да не превръщаме коментарите в чат.

Изпращач Коментар
Alex
Публикуван на: 22/12/2006 21:36  Обновен на: 22/12/2006 21:36
Понякога участвал
Регистиран: 24/3/2006
От: Karlovo
Публикации: 42
 Отг.: Ислямът срещу Тенгрианството
"... Само че и ние имаме право да браним нашата. А в случая става дума не само за вяра, но и за народностно съзнание. Защото Тенгрианите в Татарстан, Чувашия, Башкортостан и Балкария постепенно напускат орбитата на пантюркизма и се завръщат в орбитата на панбългаризма."

Мога ли да попитам, Елтимире какво точно имаш предвид с това изказване. В какво се изразява това завръщне ?
Вход
Потребителско име:

Парола:

Запомни името
Анонимно

Защитен вход
Забравена парола?

Регистрирайте се!

Подкрепeте ни!
ЦКБ АД-клон СЛИВЕН BIC: CECBBGSF; IBAN : BG56CECB979010C6607000 Георги Йорданов Георгиев. Валута:ЛЕВ
за повече информация...