www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

История: Безписмените писменици  
Автор: Йордан_13
Публикуван: 1.06.2009
Прочетено: 2063 път(и)
Размер: 2.56 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 
Било някога много, много отдавна. Толкова отдавна, че вече никой не помни, кога е било. Стъпките на дедите, безвъзвратно са отминали в съзнанието ни и споменът за тях е грижливо заличен. Днес Българите, потомци на коренните жители на Балканския полуостров страдат не просто от криза на идентичността, а от прозрение за самите себе си.
Ежедневно тяхното културно богатство е ограбвано от паразити с титли, присвоявано е от чужди и от свои. Когато и паметта не свидетелства за това, какво е било, идва времето да се строшат прангите на мрака забулващ културната ни идентичност. Една от тези пранги е митът за безписмеността на дедите ни. Един умишлено захранван мит. Защото в разбирането за днешния цивилизационен и културен модел стои върху основата на писмеността. Няма ли писменост, цял един народ влиза в категорията "втора ръка култура и цивилизация". А това е една изключително неверна постановка, защото писмеността предполага наличието на цивилизация, а не цивилизацията – наличието на писменост. Затова свидетелства и един случай, разказан от Платон за фараона, който упреква Тот, че изобретил писмеността:”Край, човекът вече няма да може да развива мисълта си и вътрешния си живот, защото ти го научи да излага душата си на плочки и папируси. Сбогом, памет, сега хората ще се научат да си припомнят само по този лош начин”. Съществувала ли е цивилизация? Да съществувала е цивилизация на вътрешния, духовния живот на човека, който е определял мисълта и характера. Нея няма да намерим в археологическите земни пластове, нея ще намерим в пластовете на душата си, където най-опитния археолог, Духа ни, може да копае. Днес, обаче, учените са гордеят, когато открият писмената цивилизация. Никой не се гордее, когато открие безписмеността. “Там няма нищо”, казват. Нищо, което да ни послужи, да регистрираме цивилизационен модел, нищо, което да ни послужи, да се изпъчим пред медиите, за да го покажем.
Имала ли е тази безписмена цивилизация своя писменост? Да, имала е. Но тя не е била употребявана така, както го правим днес, нито в нея е била създавана тенденция въз основа на писмеността да се създава цивилизация. Когато това е станало, се е сменил цивилизационния модел.
Затова ги нарекох "безписмените писменици" – нашите деди. Тяхната цивилизация, роди и отгледа, стана Майка на писмеността. И както всяка Майка, щедро предостави на своите деца Пътят на писмеността. Именно този Път на Писмеността от Утробата до Писмената цивилизация, ще разгледам тук.
Тенгрианството - изначалната Българска истина
 
Материалът е оценен на 0.00 (0 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание