www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

Тенгрианство и Саракт: Българският Бог и Кана Субиги  
Автор: anti666
Публикуван: 1.10.2010
Прочетено: 5011 път(и)
Размер: 2.63 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 
Колоната е открита в разрушения от ромеите Тенгриански храм след басейна, където ритуално поклонниците се пречиствали преди да го посетят и да се качат по-нагоре до светилището Даул таш. Храмът е разрушен и на негово място е построена византийска базилика. Именно там в основите и е открита самата колона, която сега се съхранява в НАИМ, София. На надписa, макар полуизтрит, ясно си личат две думи на старогръцки - ΘYO ТАГГРА. ГГ в старогръцки се нарича двойна гама и се чете като НГ.
Цитат:
Който победи, ще го направя стълб в храма на Моя Бог; отгдето няма вече да излезе вън; и ще напиша на него името на Моя Бог, и името на града на Моя Бог, новия Ерусалим, който слиза от небето от Моя Бог; ще напиша и Моето ново име

3.12 Откровение на Йоан


Чаталарския надпис, съхраняван в музея на старата ни столица Плиска. На него ясно си личи надписа От Бога Владетел на старогръцки - KANA CYBIГI.

Другото забележително на колоната е, че е сравнен древнобългарският календар спрямо ромео-юлианския.
Цитат:
А времето, когато биде построен, беше по български шeгор елем, а по гръцки 15-и индиктион.

Годината е 821г. по съвременния календар или по Българския - шегор, елем. Година телец (3-та от 12 годишния цикъл), месец елем (22.09-21.10). Индиктион е група от 15 години, с които ромеите изменят юлианския календар. Всеки индикт започва от 1.09 и завършва на 31.09 следващата година. Като знаем, че 821г. е шегор, можем да изчислим последната година шегор - 2009.
1188 години от 99 цикъла по 12, което отговаря и на летоброенето в материалите от Колобърския Съвет, от които са компилирани Кръгове.
 
Материалът е оценен на 0.00 (0 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание