www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Материали

Тенгрианство и Саракт: Сказание за дъщерята на Хана, Микаил Бащу  
Автор: Йордан_13
Публикуван: 25.11.2010
Прочетено: 5060 път(и)
Размер: 3.22 KB
Формат за принтиране Кажи на приятел
 
“Сказание за дъщерята на Хана” – каквито и думи да кажем за този епос на волжcките българи, съхранил в себе си духовната ни история и епика, ще е малко. Започващ още от началните зори на Сътворението на боговете и света от Тангра, той описва създаването на човека, образуването на българския народ, получаването на името “Българи”, произходът на всички обичаи и традиции, които имаме и процеса на ислямизация на съзнанието на волжките българи. Единственият недостатък, който можем да намерим в епоса е опитът в него да бъде обяснено защо волжките българи приемат исляма и зарязват старата си Вера. Опит, който е неумел и смешен, и който показва, че оригиналния устен разказ е бил редактиран в опит да се съвмести с настоящото официално вероизповедание – исляма. С което се е получила една силно тенгрианизирана версия на исляма, в която истинското достоверно нещо от ислямската религия е само името Аллах и два персонажа - Фатима и Хасан, вмъкнати, много по-късно в текста. Затова епосът започва със Сътворениетo, в текстовете започва да бъдва изместено от Аллах и след Осма глава на епоса, то почти не се споменава, замествано от термин като “всевишния Бог” или Аллах. Явно редакторите на древното предание са изпитали огромно неудобство и са се чудели как редактирайки текста да вмъкнат в него вярата в Аллах. Това довежда до редица куриози в епоса, където един от елбирите - получовеци, полубогове има задача да спаси възлюблената на неговото сърце - Девата (Боз Бий) и да се ожени за нея. В процеса на нейното търсене и битки, той губи своята божествена сила, и за да се спаси самия той, да оцелее и да си върне Боз Бий, трябва да признае Аллах за свой Бог. Факт е, обаче, че елбирът много дълго време се съпротивлява и не става веднага мюсюлманин, въпреки непрекъснатите настоявания на Фатима и Хасан, които често му идват на помощ и с тези свои намеси, непрекъснато подронват устоите на неговата вяра в Тангра. Напълно е възможно тези сцени, обаче да пресъздават реални събития и да описват процеса на ислямизация на волжките българи, като го характеризират като един дълъг, сложен и мъчителен процес, протекъл с много съпротива, както е впрочем и процесът на християнизация на българите под Дунав. Двата процеса са напълно идентични при двете разделени ядра на Българския народ, за да се стигне до това, националната идентичност при едните да се определя чрез исляма и неговото разпространение, а на другите – чрез християнството и неговото разпространение.
По този въпрос ние ясно изразихме своята позиция. Обединение на различните ядра на Българския народ, може да се постигне само чрез коренната Вера – Тенгрианството. Ислямът и Християнството, не могат да бъдат днешни платформи за обединение на Българската общност в едно, поради рязкото им идеологическо противопоставяне.
Въпреки всичко това, ви призовавам “Сказание за дъщерята на Хана” е уникален епос, който съвсем спокойно може да прочетете на вашите деца, захвърляйки Хари Потър и други западни небивалици в коша за боклук. Захвърляйки електронните игри се потопете в невъобразимата му атмосфера, която докосва най-фините пластове на нашето въображение и го задейства по начин такъв, че да излъчи самото то този приказен свят в багри и звуци, в картина и образ! А той е вътре във вас, защото вие сте Българи.
 
Сваляне за Тенгрианство и Саракт: Сказание за дъщерята на Хана, Микаил Бащу
Сказание за дъщерята на хана
downloads Файлово описание:
Няма описание на файла.

downloads 2664  Размер на файла 551.34 KB  Файлов Mimetypeapplication/pdfКачено: 29.10.2015
Материалът е оценен на 0.00 (0 гласа)
Оцени материала
Назад към раздела | Съдържание